Ο Βαγγέλης Σιαφάκας «Με μια χιλιάρα Καβασάκι»

19:20 14/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Το βιβλίο του με τίτλο «Με μια χιλιάρα Καβασάκι» κυκλοφορεί τον Νοέμβριο ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σιαφάκας, από τον εκδοτικό οίκο Πόλις.

Ο συγγραφέας επιχειρεί μέσα από 18 ιστορίες να ανασυνθέσει μνήμες της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης.
Το κάνει μέσα από τα μάτια μια παρέας εφήβων, που μεγαλώνει, ονειρεύεται, ερωτεύεται, ωριμάζει βίαια, πολιτικοποιείται, εκείνα τα πικρά χρόνια.

Τοποθετεί τις ιστορίες του σε έναν καμβά που του προσφέρουν τα Γιάννενα. Εκεί ψάχνει απαντήσεις ελπίζοντας εναγωνίως να βρει τον μίτο από τον Δημήτρη Χατζή και τον Νίκο Χουλιαρά. Τον ψάχνει σχεδόν

απεγνωσμένα στα «καμώματα της πάχνης», όταν σε έναν τούρκικο καφενέ «συναντάει» τον Σιούλα τον ταμπάκο, τη Μαργαρίτα Περδικάρη και τον Λούσια.

Αναζητά τα ίχνη μιας πόλης που χάνεται, που αλλάζει δραματικά, σε μια ιστορική στιγμή που όλα ανασυντίθενται. Βαθιά επηρεασμένος από τον ονειρικό Φελίνι, γράφει το δικό του Amarcord.

Αφηγείται ιστορίες, πικρές, αστείες και βαθιά ερωτικές, μιας ανύποπτης γενιάς που κλήθηκε να πρωταγωνιστήσει. Ακολουθεί τους εφήβους στα σχολικά θρανία, στα τούρκικα σπίτια που γκρεμίζονται για να γίνουν πολυκατοικίες, στα γιαννιώτικα σοκάκια, στα πάρτι με βερμούτ και Μπητλς, στα θερινά σινεμά, στα τσιπουράδικα και στα καφέ, στα συνθήματα στους τοίχους, στους πρώτους έρωτες.

Ανατέμνει τις ιστορίες του με νοσταλγία και ειρωνεία, όταν βάζει τους ήρωές του να «γυρίζουν» σε αυτές μετά από χρόνια, μεσήλικες πια και, τις πιο πολλές φορές, ηττημένοι.

Προσεγγίζει τη γενιά του –τη γενιά του Πολυτεχνείου– σχεδόν «ιερόσυλα», μέσα από ιστορίες του «Ρήγα Φεραίου». Μας ταξιδεύει στη Φλωρεντία του Μικελάντζελο και τη Μαδρίτη του Γκόγια, για να βρει τον Μπερλιγκουέρ και τον Καρίγιο.
Δεν απομυθοποιεί, αφηγείται για την «ιστορία που γράφουν οι παρέες». Στον επίλογό του θρηνεί τη συντρόφισσα «που έφυγε νωρίς», σκαρώνοντας σε μια ταβέρνα των Εξαρχείων ένα μνημόσυνο όλης της οργάνωσης.

Keywords
Αναζητήσεις
vagelis siafakas
Τυχαία Θέματα