Πιτέλα: Αντίο κ. Κάμερον δεν θα λείψεις σε κανέναν

18:18 14/7/2016 - Πηγή: Aixmi

«Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό. Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν» είναι ο αιχμηρός αποχαιρετισμός του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.

Κάλεσε επίσης την Τερέζα Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα δύο ετών, ώστε το Λονδίνο να διεξάγει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Πρέπει

να γίνει σαφές ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προτού γίνει αυτό» σημείωσε ο ίδιος.

#Brexit: Pittella, 'goodbye #Cameron, non mancherai a nessuno' – ANSA EuropaANSA.it https://t.co/djw5cWEPAO @giannipittella

ANSA Europa (@ansaeuropa) July 13, 2016

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε εξάλλου τις προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει τα προνόμιά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μεταξύ αυτών την υποδοχή των Ευρωπαίων μεταναστών.

Την ίδια στιγμή και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε την Τερέζα Μέι να προχωρήσει γρήγορα στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Ο κ. Γιούνκερ «υποδέχθηκε» την Τερέζα Μέι με κάλεσμα να αρχίσει «σύντομα» διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας γι’ αυτό το ζήτημα» αναφέρει σε επιστολή του προς την Μέι, την οποία ανήρτησε στο Twitter.

My warmest congratulations to @theresa_may – I look forward to working closely with you and wish you every success pic.twitter.com/lG1hWw36aO

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) July 13, 2016

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε επίσης να προτρέψει τη νέα πρωθυπουργό να κάνει αυτό που ο προκάτοχός της αρνήθηκε να κάνει μετά το δημοψήφισμα: να ενημερώσει επίσημα την ΕΕ ότι η Βρετανία σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας» επισήμανε, χαιρετίζοντας την «υπομονή» που επέδειξε ο Κάμερον και την «σθεναρή του ηγεσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα