«Nεύμα» Τραμπ σε Ερντογάν -Όχι κυρώσεις και ας πάρει S-400 από Πούτιν

14:06 29/6/2019 - Πηγή: Aixmi

Eκεί που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας και το Κογκρέσο απειλούσαν ανοιχτά την Τουρκία με μπλόκο στην παράδοση των μαχητικών F-35 αλλά και επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που πάρει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ να πατήσει «φρένο» και να ανοίξει παράθυρο για να μη γίνουν όλα αυτά. Δέχθηκε τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι αναγκάστηκε να παραγγείλει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, επειδή ο Μπαράκ Ομπάμα του αρνήθηκε την παράδοση αμερικανικών Patriot, και επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμη ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία για

τον ίδιο είναι το εμπορικό κομμάτι το διεθνών σχέσεων. Το να γίνονται «δουλειές», δηλαδή.

«Η Τουρκία είναι φίλος μας και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να επιδιώκουν να την αντιμετωπίζουν καλά ως σύμμαχο. Κοιτάζουμε διαφορετικές λύσεις. Η κατάσταση είναι περίπλοκη, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Ιαπωνία στο περιθώριο της συνόδου των G20, και κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι είχε θέσει όρους για την παράδοση Patriot στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε στρατηγική συνεργασία και αυτή μας ενθαρρύνει να δημιουργήσουμε αλληλεγγύη σε πολλούς τομείς. Είμαι βέβαιος ότι η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί στη στρατηγική συνεργασία μας, ευχαριστώ», είπε στον Τραμπ.

Λίγη ώρα πριν από τη συνάντησή τους, ο Ερντογάν είχε τονίσει ότι η αγορά έχει γίνει και πως η Τουρκία θα παραλάβει τους S-400 από τη Μόσχα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

The post «Nεύμα» Τραμπ σε Ερντογάν -Όχι κυρώσεις και ας πάρει S-400 από Πούτιν appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα