Ντάισελμπλουμ: «Ναι» από το ΔΝΤ στην ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018

12:28 3/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε έξι ευρωπαϊκά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων ο Guardian και η Suddeutsche Zeitung, έδωσε συνέντευξη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στηρίξει το σχέδιο της ευρωζώνης για καθυστέρηση της ελάφρυνσης

του ελληνικού χρέους έως το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Παράλληλα, δήλωσε πως θαυμάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχοντας ήδη συμφωνήσει στη νέα διάσωση ύψους 89 δισ. ευρώ που συνοδεύεται από σκληρούς όρους.

Σημειώνεται πως χθες, σε δηλώσεις του στο European Business Summit, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «έχουμε γυρίσει σελίδα» στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η σταθεροποίηση είναι το «κλειδί» για την Αθήνα, χρειάζεται εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι επενδυτές και έχουν (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». «Πλέον είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους», τόνισε. Αναφορικά με το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει τα πάντα».

Επιπλέον, στη συνέντευξή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επέκρινε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για χαλαρή στάση σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, τον οποίο καλεί να μην κάνει «τα στραβά μάτια» στην περίπτωση του ελλείμματος της Γαλλίας.

Θα ήταν συνετό για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προσέξει λίγο περισσότερο την αξιοπιστία της» και προσέθεσε: «Όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν λέει ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα για τη Γαλλία, τότε αυτό πραγματικά βλάπτει την αξιοπιστία της Κομισιόν ως θεματοφύλακα του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ο επικεφαλής του Eurogroup διατύπωσε τις επικρίσεις με αφορμή την στάση του κ. Γιούνκερ, ο οποίος, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν ερωτήθηκε γιατί το Παρίσι λαμβάνει διαρκώς εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, απάντησε «επειδή είναι η Γαλλία».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε ότι εάν η Επιτροπή εξακολουθήσει να κάνει «τα στραβά μάτια» ξανά και ξανά, στο τέλος το Eurogroup θα καταντήσει μια «τυφλή νομισματική ένωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα