Μητσοτάκης: Ακρογωνιαίος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Συνθήκη της Λωζάννης

10:05 29/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σόφια με τον πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνιέλεφ, και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ βρέθηκαν η σταθερότητα στην περιοχή και το προσφυγικό.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν από κοινού της ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά και τις απειλές του προς την ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας

και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, οι δύο πλευρές μοιράστηκαν επίσης τις ανησυχίες τους, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ενώ επισήμανε ότι «συμπέσαμε ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με την γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή«. Επισήμανε δε, ότι η συνθήκη της Λωζάννης, την οποία αμφισβητεί με τις δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί «τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη: «Είχα μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ στη Βουλγαρία. Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται – εδώ και πολλά χρόνια – στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική«.

Keywords
Τυχαία Θέματα