Ξέσπασμα Τσακαλώτου: Οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα από το 2018

09:05 29/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, από το 2018 και μετά είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που «δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020«.

Επικαλέστηκε

μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, ο οποίος θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

Ο κ. Τσακαλώτος προειδοποίησε πως χωρίς συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος με συνέπειες απρόβλεπτες για τη χώρα μας τονίζοντας ότι «χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές«.

Μιλώντας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας.

«Εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Eurogroup νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει άλλα μέτρα», είπε χαρακτηρισιτκά ο κ. Τσακαλωτος.

Πρότεινε επιπλέον και μια συμβιβαστική λύση, προς τις χώρες που δεν επιθυμούν την ελάφρυνση, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας.

Υποστήριξε δε ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί 0,1% του ΑΕΠ.

Για το ασφαλιστικό που οι δανειστές το χαρακτηρίζουν γενναιόδωρο, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε οποιαδήποτε αλλαγή. «Μας λένε ότι το σύστημα είναι υπερβολικά γενναιόδωρο αλλά δεν είναι έτσι. Οι δαπάνες μας βρίσκονται στο 65% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 55% των αντίστοιχων δαπανών που έχει η Γερμανία«.

Σχετικά με τα εργασιακά, κατηγόρησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιχειρώντας να έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Από το καλοκαίρι του 2015 οι μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η Ελλάδα είναι πρωτοφανείς. Στα εργασιακά το πρόγραμμα του 2015 προβλέπει ότι βάση για τις αλλαγές θα είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Σήμερα οι Ευρωπαίοι το παραβιάζουν αυτό επιχειρώντας να έχουν έτσι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα