Μιλτ. Βαρβιτσιώτης: «Η ξενοφοβία ενδυναμώνεται από τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ»

17:39 14/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλά στην aixmi.gr για την ανάγκη συγκρότησης μίας Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, την δύσκολη εφαρμογή του 3ου Μνημονίου και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ,

απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί.

Ζούμε ίσως τις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό διακύβευμα. Το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, λίγες μέρες πριν την κάλπη, δηλώνει την απογοήτευση των πολιτών με το σύνολο του πολιτικού κόσμου; Εσείς τι να έχετε να πείτε σε αυτούς τους πολίτες;

Αυτό που έχω να τους πω είναι ότι όλοι οι πολιτικοί δεν είναι το ίδιο και αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπήρξαν πολιτικοί και κόμματα που προτίμησαν να λαϊκίσουν και να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά υπήρξαν και πολιτικοί που τόλμησαν να που την αλήθεια, παρά το πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό τους καλώ να αναλογιστούν ποιοι τους είπαν την αλήθεια όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποιοι τους έταξαν ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Επίσης, θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει πολιτικό διακύβευμα και αυτό είναι η επανάκτηση της πολιτικής σταθερότητας που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το ζητούμενο των ημερών: Η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Tελικά αυτό το μνημόνιο «βγαίνει»; Θεωρείτε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία;

Το μνημόνιο αυτό το διαπραγματεύθηκε ο κ. Τσίπρας και οι συγκυβερνώντες του από τους ΑΝΕΛ. Είδαμε πως μία πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει το χειρότερο μνημόνιο από την αρχή της κρίσης. Η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, θα σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της και θα επιδιώξει με ισοδύναμα μέτρα, όταν επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία, να ανακουφίσει με στοχευμένα μέτρα την κοινωνία.

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τους φόρους. Είναι κάτι που το πετύχαμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση με το 13% στην εστίαση, καθώς και την προγραμματισμένη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτά τα είχαμε πετύχει, δεν είναι στα λόγια. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι πρέπει να τρέξουμε γρήγορα τις διαθρωτικές αλλαγές του Μνημονίου που είναι αναγκαίες και να επαναφέρουμε γρήγορα την ομαλότητα στην αγορά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Φοβάστε ότι η προσφυγική κρίση θα αυξήσει την ξενοφοβία στην ελληνική κοινωνία ενδυναμώνοντας την ακροδεξιά; Πως μπορεί να αντιμετώπισει το πολιτικό σύστημα τέτοια φαινόμενα;

Η ξενοφοβία ενδυναμώνεται από τους χειρισμούς και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Καμία πρόνοια, κανένα σχέδιο δεν είχε ληφθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είδαμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να κάνει σε 7 ημέρες όλα όσα δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε 7 μήνες. 250.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τα σύνορα μας, όταν πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν διασχίσει μόλις 34.000 μετανάστες. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των λάθος μηνυμάτων που έστειλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διά του στόματος της κα Χριστοδουλοπούλου και των υπολοίπων στελεχών της.

Εδώ ακούσαμε ότι «οι λιμενικοί ήταν κατ’ εντολή δολοφόνοι» ή ότι «οι μετανάστες λιάζονται». Ανήκουστες δηλώσεις! Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η διαχείριση του μεταναστευτικού θα είναι προτεραιότητα. Το τρίπτυχο για εμάς θα είναι η φύλαξη των συνόρων, η διάσωση των ανθρώπων από τη θάλασσα και η διεθνοποίηση του ζητήματος με την διεκδίκηση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά περισσότεροι έλεγχοι και μεγαλύτερο κυνήγι των διακινητών των μεταναστών που θησαυρίζουν και προκαλούν τραγωδίες. Η Ευρώπη έχει χρέος να δράσει ώστε να σταματήσει το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν αυτές τις εκλογές σαν το απόλυτο ντέρμπι. Την επόμενη μέρα των εκλογών υπάρχει ανάγκη για τον τόπο για μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού; Θα συμφωνούσατε σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος;

Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Λέμε ότι είναι ώρα να υποβαθμίσουμε τα σημεία που διαφωνούμε και να δώσουμε έμφαση σε αυτά που συμφωνούμε. Με αυτή τη φιλοσοφία θα επιδιώξουμε μια συνεννόηση ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα μας βγάλουν από το μνημόνιο. Σήμερα, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει μια κουλτούρα συνεργασιών. Εμείς, στη Νέα Δημοκρατία, έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι τη διαθέτουμε.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, έθεσε με σαφήνεια τους άξονες διακυβέρνησης και αυτοί είναι: Η Eθνική Ομάδα Διακυβέρνησης που θα επιδιώκει συνεργασίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η Eθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης και η Ομάδα Eθνικού Σχεδιασμού. Είναι η ώρα που πρέπει να βάλουμε το Εθνικό Συμφέρον μπροστά για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα