Λάθος πορεία για Σαρκοζί… Πήγαινε για το Ελιζέ και κατέληξε στα κρατητήρια!

16:37 5/7/2014 - Πηγή: Aixmi

Ο Ιούλιος δεν μπήκε καλά για τον Νικολά Σαρκοζί… Το πρωί της Τρίτης τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε για περισσότερες από 15 ώρες από αστυνομικούς της ομάδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που ερευνούν εάν άσκησε αθέμιτη επιρροή όταν ήταν στην εξουσία, και εάν είχε εσωτερική πληροφόρηση από δικαστικούς, για υποθέσεις που αφορούσαν παράνομες χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής του καμπάνιας.

Η πρωτοφανής, αυτή εξέλιξη, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που ένας

πρώην πρόεδρος τίθεται υπό κράτηση, έρχεται ενώ ο Σαρκοζί σχεδίαζε δυναμικό comeback στη γαλλική πολιτική σκηνή, προκειμένου να αναλάβει και πάλι τα ηνία του Λαϊκού Κεντροδεξιού κόμματος το Νοέμβριο και να διεκδικήσει την προεδρική εκλογή το 2017.

Απομακρύνεται, άραγε, αυτή η προοπτική μετά τις βαριές κατηγορίες που ενδέχεται να του απαγγελθούν;

Ήδη βρίσκεται υπό επίσημη έρευνα ως ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση ανακριτικού έργου. Πρέπει να διαλύσει κάθε υποψία ότι την περίοδο που ήταν Πρόεδρος, έταξε σε ανώτατο δικαστή προνομιακή μετάθεση στο Μονακό με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες για έρευνες που ήταν σε εξέλιξη σε βάρος του σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής του καμπάνιας το 2007, από τη χρυσή κληρονόμο της L’Οreal Λιλιάν Μπετανκούρ και από τον Λίβυο πρώην ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες που επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια…

Ο ίδιος τις αποκάλεσε “αποκρουστικές” και δήλωσε αθώος και, μάλιστα, απευθύνθηκε στους Γάλλους πολίτες μέσα από την μικρή οθόνη. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή από το Ελιζέ, ο Σαρκό εμφανίστηκε σοκαρισμένος, χαρακτήρισε την επί 15 ώρες ανάκρισή του ταπεινωτική και κατηγόρησε τους δικαστές ότι επιδιώκουν την πολιτική του εξόντωση.

Με ύφος επιθετικό, αλλά χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του παρά τις πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε, πέρασε στην αντεπίθεση και φρόντισε να διαβεβαιώσει τους Γάλλους ότι δεν τους πρόδωσε ποτέ.

Θα καταφέρει, άραγε, να τους πείσει; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αρκεί η εμπλοκή του σε τόσο σοβαρές υποθέσεις για να καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις προεδρικές του φιλοδοξίες.

“Μπορεί να επιστρέψει”; αναρωτιέται η Liberation στο πρωτοσέλιδό της.

Ήταν κοινό μυστικό πως ο Νικολά Σαρκοζί ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την προεδρία το 2017, εκμεταλλευόμενος την εκρηκτική κατάσταση στο UMP (στο Κεντροδεξιό κόμμα), που ταλανίζεται από εσωκομματικές έριδες και αδυνατεί να εκπέμψει σαφές πολιτικό στίγμα. Ενδεικτικά ήταν τα απογοητευτικά ποσοστά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου δεν μπόρεσε να επωφεληθεί της ραγδαίας φθοράς του Σοσιαλιστικού κόμματος και ενός Ολάντ που βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλά στα Τάρταρα.

Αυτή που, πραγματικά, ευνοήθηκε ήταν η Μαρίν Λεπέν, που εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος και να κινείται απειλητικά προς το Ελιζέ, και η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει πολιτικά απαξιωμένο τον Σαρκό, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιστροφής του στα πολιτικά πράγματα.

Άλλωστε, θα ήταν και ο μοναδικός σοβαρός αντίπαλος για τη Λεπέν, σε περίπτωση που (ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της) προκρινόταν στο δεύτερο γύρο. Χωρίς σοβαρή υποψηφιότητα από την Κεντροδεξιά, η Λεπέν θα αλώνιζε ανενόχλητη, με σοβαρή πιθανότητα να κερδίσει ακόμα και την πρωτιά!

Ο 59χρονος πρώην πρόεδρος παραμένει δημοφιλής στο χώρο της Κεντροδεξιάς και εξακολουθεί να έχει έρεισμα στο κόμμα του, όμως οι Γάλλοι πολίτες δεν επιδεικνύουν ανάλογο ενθουσιασμό.

Ο ίδιος έχει παρομοιάσει, στο παρελθόν, τη σχέση του με την πολιτική σαν εξάρτηση από τα ναρκωτικά -γι αυτό και οι Γάλλοι είναι βέβαιοι ότι κάποια στιγμή θα δοκιμάσει και πάλι τις δυνάμεις του. Αν θα έχει τύχη μένει να φανεί…

Ο Μιτεράν έφυγε χτυπημένος από την καρκίνο μετά τη θητεία του και δεν διώχθηκε για κανένα από τα σκάνδαλα που του χρέωναν…

Ο Σιράκ πλήρωσε τις ατασθαλίες επί δημαρχίας του στο Παρίσι, με αναστολή στην ποινή της φυλάκισής του λόγω προχωρημένης ηλικίας…

Όλοι θυμούνται, όμως, τι έπαθε ο Ντομινίκ Στρος Καν, που πέρασε μόνο απέξω από το Ελιζέ.

Η ιστορία έχει διδάξει πως σημαντικά πολιτικά πρόσωπα σπανίως απέφυγαν το δικό τους Βατερλώ. Ο Ναπολέων κατέληξε δεσμώτης στην Αγία Ελένη… Ο Νικολά για πόσο ακόμα θα μπορεί να κουρνιάζει στην αγκαλιά της “Αγίας” Κάρλας;

Keywords
Τυχαία Θέματα