ΗΠΑ: Ένοχος ο τραπεζίτης, φίλος του Ερντογάν- Οργή στην Τουρκία

14:52 4/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε μια υπόθεση που εμπλέκεται ακόμη και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον υψηλόβαθμο Τούρκο τραπεζίτη Μεχμέτ Χακάν Ατίλα για σπαραβίαση του εμπάργκο προς το Ιράν, σε συνεργασία με τον έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ.

Ο Ατίλα καταδικάστηκε για πέντε από τις έξι κατηγορίες που τον βάρυναν, μεταξύ των οποίων και αυτή της συνωμοσίας με στόχο την παραβίαση του νόμου για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο ίδιος συνωμότησε με τον έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ και άλλους για να βοηθήσουν το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου.

Ο Ζαράμπ εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ατίλα και, αφού συνήψε συμφωνία με τις αμερικανικές Αρχές, αποκάλυψε σχέδιο που περιελάμβανε δωροδοκίες Τούρκων αξιωματούχων –εν γνώσει μάλιστα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε τη δίωξη κάνοντας λόγο για πολιτικά κίνητρα με σκοπό την υπονόμευσή του.

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας ενώ επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ τόνισε ότι ενδέχεται η καταδικαστική απόφαση να επιφέρει βλάβη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ
και σημείωσε πως η απόφαση δεν έχει καμία νομική ισχύ για την Τουρκία, ενώ αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία.

The post ΗΠΑ: Ένοχος ο τραπεζίτης, φίλος του Ερντογάν- Οργή στην Τουρκία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα