Γιατί ο Τραμπ στράφηκε κατά του Μπάνον

14:01 4/1/2018 - Πηγή: Antinews

Οι διεθνείς κρίσεις θα πρέπει να περιμένουν...Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει βάλει στόχο έναν ακόμα χειρότερο "εχθρό" και από τον Κιμ Γιονγκ Ουν: τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εκστρατείας του και επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον. Το πρωί της Τετάρτης, ο Guardian και το NBC News δημοσίευσαν ρεπορτάζ βασισμένα σε ένα βιβλίο του Michael Wolff και το New York

είχε μια ζουμερή προδημοσίευση από το βιβλίο. Όλα επιβαρύνουν την ήδη καταστροφική εικόνα της διοίκησης Τραμπ και ιδιαίτερα της ηγεσίας του.Ο πρόεδρος παρουσιάζεται εκτός πραγματικότητας, αναλφάβητος, χωρίς κανέναν σεβασμό ακόμα και από τους κοντινότερους συμβούλους του, με κακή ενημέρωση και τρομοκρατημένος από τη νίκη του στις εκλογές.Και ως γνωστόν, οι πιο επιζήμιες αποκαλύψεις είναι αυτές που προέρχονται από το τον Μπάνον -έναν Φρανκενστάιν που δημιούργησε ο Τραμπ, τον οποίο έφερε στα ενδότερα της κυβέρνησης χωρίς να βλέπει τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθονταν.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρόεδρος απάντησε στον Μπάνον με μερικά από τα πιο καυτά σχόλια που έκανε δημόσια -εντυπωσιακά για έναν πρόεδρο ερωτευμένο με τις προσβολές. Σε γραπτή δήλωση που διανεμήθηκε από την υπουργό Τύπου Σάρα Σάντερς, ο Τραμπ έγραψε μεταξύ άλλων: "Ο Στιβ Μπάνον δεν έχει καμία σχέση με εμένα ή με την Προεδρία μου. Όταν απολύθηκε, δεν έχασε μόνο τη δουλειά του, έχασε και το μυαλό του. Ο Στιβ ήταν ένας υπάλληλος που εργάστηκε για μένα αφού είχα ήδη κερδίσει το χρίσμα, νικώντας δεκαεπτά υποψηφίους,κάτι που συχνά περιγράφεται ως το πιο ταλαντούχο πεδίο που σχηματίστηκε ποτέ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα".

Αυτές είναι αρκετές προσβολές για να χωνέψει...Ο ρόλος του Μπάνον στη νίκη του Τραμπ είναι θέμα διαφωνίας.Ο Μπάνον σίγουρα πιστεύει ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο και χάρη στις συχνά καλές σχέσεις του με τους δημοσιογράφους, μπόρεσε να διαδώσει την ιστορία αυτή, εκνευρίζοντας τον Τραμπ ήδη από την άνοιξη του 2017. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ έχει δίκιο να δείχνει τον Μπάνον γιατη διαρροή του, καθώς και για την αμφιλεγόμενη σχέση του με τα mainstream μέσα ενημέρωσης.

Είναι αλήθεια ότι ο Τραμπ είχε ήδη κερδίσει τις προκριματικές όταν ο Μπάνον προσχώρησε στην εκστρατεία.Είναι επίσης αλήθεια ότι η εκστρατεία του Τραμπ δέχθηκε πλήγμα και άρχισε να παραπαίει όταν έφυγε ο Μπάνον - ο Wolff αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής νύχτας, κανένας στην εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένου και του υποψηφίου, δεν περίμενε ότι θα κερδίσει.Αλλά οι προεδρικές νίκες δεν αποδίδονται ποτέ σε ένα μόνο άτομο ή παράγοντα και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κέρδισε ο Τραμπ.

Όταν ο Μπάνον απολύθηκε, τον Αύγουστο, υποσχέθηκε να ξεκινήσει πόλεμο, αλλά εκείνη την εποχή παρουσίαζε αυτό τον πόλεμο ως κάτι εναντίον των εχθρών του Τραμπ, πολέμησε από το εξωτερικό και είπε στον Peter Boyer του The Weekly Standard ότι ο πρόεδρος τον ενθάρρυνε."Είπα, κοίτα, θα επικεντρωθώ στο να διώξουμε το κατεστημένο" είπε ο Μπάνον. "Είπε," Καλά, είναι κάτι που χρειάζομαι " και είπα,"κοιτάξτε, θα είμαι πάντα εδώ για 'σας".

Από τότε, όμως, οι δύο άνδρες έχουν συγκρουστεί συχνά, αν και ο πρόεδρος αναφέρει ότι συνεχίζει να μιλάει με τον Μπάνον κάπου-κάπου.Παρόλο που ο Λευκός Οίκος αντιμετώπισε τις τόσες πολλές κρίσεις της διοίκησης Τραμπ, αυτή από το βιβλίο του Wolff προήλθε εκ των έσω, με τον Τραμπ να προσκαλεί τον Wolff στη Δυτική Πτέρυγα και πηγές του Λευκού Οίκου να αναφέρουν ότι η απόφαση του Μπάνον να επιτεθεί σε μέλη της οικογένειας Τραμπανοιχτά ενέπνευσε μια ασυνήθιστη οργή στον πρόεδρο.

Έτσι, ο πρόεδρος αποφάσισε να κάνει εχθρό του Μπάνον με την έντονη δήλωσή του την Τετάρτη.Η διατύπωση και ο τόνος έχουν μικρή ομοιότητα με όσα γράφει ο Τραμπ και κατά πάσα πιθανότητα γράφτηκαν από έναν βοηθό.Υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα στο να τα βάλει με έναν άντρα που δεν υπολογίζει και πολλά, ,ενώ είναι πίσω από το Breitbart, έναν κεντρικό κόμβο των υποστηρικτών του Τραμπ.Ωστόσο, ο Τραμπ δεν χρειάζεται πλέον το Breitbart όσο κάποτε - τώρα είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - και όπως σημειώνει στη δήλωση, το ιστορικό του Μπάνον να υποστηρίζει υποψηφίους από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στη στρατηγική του.Επιπλέον, περνώντας στην επίθεση, ο Τραμπ επιδιώκει να πάρει πίσω τον έλεγχο τον ειδήσεων, μετατοπίζοντας το επίκεντρο από την αναφορά του Wolff στη δήλωσή του.

Ενώ ο τόνος της δήλωσης του Τραμπ είναι έντονος, ο ελιγμός της αποστασιοποίησης είναι αναχρονιστικός.Κάθε φορά που ένας πρώην αξιωματούχος προκαλεί ένα πρόβλημα στον Τραμπ, ισχυρίζεται ότι δεν έπαιξε ρόλο, ότι σχεδόν ούτε καν τον γνώριζε.Ο Τραμπ εξόργισε τον Μπάνον από πριν, αλλά σύντομα ζήλεψε τους επαίνους που δεχόταν. "Είμαι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις", δήλωσε στους New York Times τον Νοέμβριο του 2016. Όταν ο Μπάνον βγήκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, ένας χώρος που λατρεύει ο Τραμπ, άρχισε να κάνει επικριτικά σχόλια.Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Απρίλιο, ο πρόεδρος πρόβλεψε τη δήλωση της Τετάρτης."Μου αρέσει ο Στιβ, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι άργησε να συμμετάσχει στην εκστρατεία μου. Είχα ήδη νικήσει όλους τους γερουσιαστές και όλους τους κυβερνήτες και δεν ήξερα τον Στιβ", είπε."Είμαι υπεύθυνος της δικής μου στρατηγικής και δεν επρόκειτο να αλλάξω στρατηγική επειδή αντιμετώπιζα την διεφθαρμένη Χίλαρι". Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, χαρακτήρισε τον Μπάνον απλώς "έναν άντρα που δουλεύει για μένα".

Μετά την απομάκρυνση του Μπανον από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τον επαίνεσε στο Twitter, αν και το σχόλιο διατυπώθηκε προσεκτικά για να αποφευχθεί η υπερβολική πίστη σε αυτόν. Τον Οκτώβριο, ο Τραμπ συμμερίστηκε την κριτική του Μπάνον για το υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Κογκρέσο."Ξέρω πώς αισθάνεται," είπε ο πρόεδρος, προς ενόχληση των ηγετών του GOP.Αλλά μετά την ήττα του Ρόι Μουρ στην Αλαμπάμα, πολλοί Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τον Μπάνον για την ώθηση του Μουρ ως υποψήφιου του GOP.Τότε ήρθε η ρήξη της Τετάρτης.

Ο Μπάνον δεν είναι και ο πρώτος που αντιμετωπίζεται έτσι… Ο Πολ Μάναφορτ προήδρευσε στην καμπάνια του Τραμπ για τρεις κρίσιμους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου κατά την οποία αποδέχθηκε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά τον Φεβρουάριο του 2017, ο Τραμπ είπε: "Ο Μάναφορτ αντικαταστάθηκε πολύ πριν από τις εκλογές.Ήταν εκεί μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα". Ένα μήνα αργότερα, ο υπουργός Τύπου Σον Σπάισερ δέχθηκε ευρέως χλευασμούς επειδή είπε ότι "ο Μάναφορτ διαδραμάτισε πολύ περιορισμένο ρόλο, για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα "(από τότε ο Μάναφορτ κατηγορήθηκε για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ύψους 75 εκατ. δολαρίων · ο Τραμπ και οι δικηγόροι του σημείωσαν ότι οι κατηγορίες δεν σχετίζονται με την εκστρατεία).

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Μάικλ Φλιν, στενό φίλο και βασικό υποστηρικτή της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Τραμπ όρισε τον Φλιν σύμβουλο εθνικής ασφάλειας λίγο μετά τις εκλογές, παρά τις προειδοποιήσεις που δεν το κάνουν από βοηθούς του και από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.Αργότερα, αφού ο Φλιν είπε ψέματα στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς και στο FBI για τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρεσβευτή, οι εκπρόσωποι του Τραμπ επαίνεσαν τον χαρακτήρα και τις υπηρεσίες του Φλιν και σύμφωνα με τις ένορκες μαρτυρίες του Κογκρέσου, ο Τραμπ ζήτησε από τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει,να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν. Ωστόσο, όταν ο Φλιν πρόσφατα δήλωσε ένοχος για το ψέμα στο FBI, ο δικηγόρος του Τραμπ, Τάι Κομπ, τον απέρριψε ως "πρώην υπάλληλο της κυβέρνησης Ομπάμα".

Όταν ο Γιώργος Παπαδόπουλος εντάχθηκε στην καμπάνια του Τραμπ ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, τον συμπεριέλαβε σε μικρές συναντήσεις και τον ξεχώρισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με το συντακτικό συμβούλιο της Washington Post, αποκαλώντας τον "έναν εξαιρετικό άνθρωπο." Μετά την παραίτηση του Παπαδόπουλου, ο οποίος δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI, ο πρόεδρος τον απομάκρυνε ως "έναν νέο χαμηλόβαθμο εθελοντή" που "λίγοι άνθρωποι γνώριζαν".

Η επιθυμία του προέδρου να αποστασιοποιηθεί από αυτή την πλούσια ποικιλία είναι κατανοητή: Ποιος θέλει να συνδεθεί με κακουργήματα, κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και έναν σκληρό επικριτή;Ο Τραμπ δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση του από έναν πρώην βοηθό του που έγινε επικριτής του. Στα απομνημονεύματά του, ο Τζορτζ Γ. Μπους δεν ανέφερε τον Σκοτ ΜακΚλέλαν, έναν πρώην υπουργό Τύπου που έγραψε ένα εξαιρετικά επικριτικό βιβλίο.Η απάντηση του Μπους ήταν παρόμοια στην ουσία -αν όχι και ο τόνος- με αυτόν του Τραμπ."Δεν ήταν μέρος μιας σημαντικής απόφασης", είπε."Αυτό είναι ένα βιβλίο που αφορά τις αποφάσεις.Δεν είναι ένα βιβλίο για, ξέρετε, προσωπικότητες ή κουτσομπολιό ή για απόδοση ευθυνών.Δεν πίστευα ότι είχε κάποια σχέση".

Ωστόσο, αυτή η απομάκρυνση, ειδικά όταν έχει πραγματοποιηθεί επανειλημμένα, όπως με τον Τραμπ, είναι αυτονόητα διάτρητη.Πόσους στενούς βοηθούς του μπορεί κανείς να απορρίψει και να παραμείνει αξιόπιστος;Σύντομα οι αρνήσεις καθίστανται δύσκολο να πιστωθούν και επίσης αρχίζουν να μοιάζουν με ενδείξεις κακής κρίσης του χαρακτήρα στη διαδικασία πρόσληψης.Ο Τραμπ αντιμετωπίζει σήμερα μια επικίνδυνη έρευνα από ειδικούς συμβούλους και τουλάχιστον ένας πρώην βοηθός, ο Φλιν, συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Ρόμπερτ Μιούλερ.Σε μια τέτοια κατάσταση, η διατήρηση της αφοσίωσης των στενών βοηθών είναι σημαντική.Η επιμονή του ότι ο Μπάνον και όλοι οι άλλοι δεν ήταν ποτέ περισσότερο από "δεύτεροι παίκτες" είναι η τελευταία υπενθύμιση για τα νυν στελέχη ότι ο Τραμπ θεωρεί την πίστη ως μονόδρομο.

theatlantic.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα