Η Γαλλία «μετά ΟΛΑΝΤ» θα γίνει «ΜΠΛΕ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ» ;

11:28 27/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Όταν το 2012 ο Ολάντ εκλέχτηκε Πρόεδρος της Γαλλίας ο λαός της χώρας του, και όχι μόνον, πίστεψε ότι η εκλογή αυτή σηματοδοτούσε ένα νέο και ελπιδοφόρο πολιτικό σκηνικό και οι υποσχέσεις θα γίνονταν πράξεις. Την αισιοδοξία αυτή είχα εκφράσει τότε με «αιχμή», πιστεύοντας ότι ο Ολάντ θα μπορούσε να ανακόψει τον ρουν του κερδοσκοπικού καπιταλισμού και να στραφεί προς την κοινωνία. Εις μάτην…τι κρίμα!

Σήμερα οι προσδοκίες μου, που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, με έφεραν πολύ κοντά στους προβληματισμούς του γαλλοαλγερινού

συγγραφέα Καρίμ Αμελάλ, όπως αυτοί διατυπώνονται λογοτεχνικά στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Μπλε άσπρο μαύρο».

Ο συγγραφέας, με εξαιρετική ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία, είναι γνωστός για τη συγγραφική του δραστηριότητα σε θέματα πολιτικής και κοινωνίας των πολιτών. Στο τελευταίο του αναφερόμενο μυθιστόρημα φαντάζεται τη ζωή στη Γαλλία υπό την προεδρία της Μαρίν Λεπέν, που πιστεύει ότι έχει ήδη δρομολογηθεί εξαιτίας της απροσδόκητα κακής πολιτείας του Ολάντ. Είναι χαρακτηριστική η ακόλουθη δήλωσή του στο «Βιβλιοδρόμιο» της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ : « Εκείνο που με έκανε να θέλω να γράψω το βιβλίο ήταν η συζήτηση που άνοιξε ο Φρανσουά Ολάντ περί αφαίρεσης ιθαγένειας και περί του ποιος είναι Γάλλος. Τη στιγμή εκείνη αντιλήφθηκα την έκταση στην οποία οι ιδέες της Ακροδεξιάς είχαν επικρατήσει , είχαν γίνει πλειοψηφικές». Ο ίδιος αναφέρεται στο επίμαχο σε όλη την Ευρώπη ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και υπενθυμίζει τα ιστορικά λόγια του Φρανσουά Μιτεράν «εθνικισμός σημαίνει πόλεμος»

Ο Καρίμ Αμελάλ πιστεύει ότι η πιθανή άνοδος της Λεπέν στην εξουσία θα οδηγήσει την Γαλλία στον γκρεμό , και προειδοποιεί τους συμπολίτες του για τον κίνδυνο επιστροφής στη ζοφερή δεκαετία του ’30 ! Εξάλλου, ο τίτλος του βιβλίου είναι ενδεικτικός αλλά και συμβολικός καθώς τη θέση του κόκκινου στη γαλλική σημαία καταλαμβάνει το μαύρο εκφράζοντας με τρόπο μοναδικό την «μαυρίλα» που απειλεί την Γαλλία.

Ευχόμαστε από καρδιάς η σημαία να παραμείνει η ίδια στη φίλη χώρα του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας .

Στέλλα Πριόβολου

Keywords
Τυχαία Θέματα