Ελληνοκύπριος συνελήφθη στην Τουρκία για διασυνδέσεις με το ISIS

11:04 27/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο Στέφαν Αριστείδου, ελληνοκυπριακής καταγωγής, με βρετανική υπηκοότητα, συνελήφθη στην Τουρκία ενω επέστρεφε από τη Συρία κατηγορούμενος για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως δημοσιεύει ο Guardian, ο Στέφαν Αριστείδου είναι 25 ετών και ζούσε στο Ενφιλντ του Βόρειου Λονδίνου. Αγνοείτο από τον Απρίλιο του 2015 όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Λάρνακα. Επτά ημέρες μετά χάθηκαν τα ίχνη του ενώ η οικογένειά του απευθύνθηκε

σε οργάνωση για εντοπισμό αγνοουμένων.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αριστείδου «παραδόθηκε στις Αρχές στην τουρκική πόλη Κίλις», μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, λέγοντας ότι ζούσε στη Ράκκα, προπύργιο των Ισλαμιστών, ωστόσο είχε πάει εκεί για να εγκατασταθεί και όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Συνελήφθη επίσης η σύζυγός του, Βρετανίδα υπήκοος από το Μπαγκλαντές, η οποία αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να αποκλειστεί η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της καθώς και ένας Αμερικανός υπήκοος 46 ετών, ο Γκάρι Πολ Κλέμαν. Οι δυο άντρες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ 7,5 και 15 ετών.

Οι τουρκικές Αρχές ανέφεραν ότι έχει παραδεχθεί επίσης πως έζησε και στην πόλη Αλ Μπαμπ, επίσης προπύργιο του ISIS, όπως γράφει το ΡΙΚ.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές μετά την κράτηση ενός Βρετανού άνδρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Ο Αριστείδου είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης και στη Βρετανία, εφόσον εκδοθεί από την Τουρκία. Οποιοσδήποτε Βρετανός πολίτης συλληφθεί με την κατηγορία ένταξης στο Ισλαμικό Κράτος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που του απαγγέλλονται, με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα