Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν Βατερλώ για Ελλάδα και Ευρώπη

12:45 22/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Οι φωνές για GREXIT μοιάζουν με το τραγούδι των σειρήνων…Τις αντέχει και δεν μαγεύεται μόνο όποιος κλείνει τα αυτιά τους σε αυτές. Και σε αυτή την περίπτωση τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη καλό θα ήταν να βάλουν ωτασπίδες.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ρίσκο και για τις δυο πλευρές. ΚΑΙ για την Ελλάδα ΚΑΙ για την Ευρώπη.

Ορισμένοι

στη χώρα μας πιστεύουν πως θα ήμασταν καλύτερα εάν επιστρέφαμε στη δραχμή. Θεωρητικά ίσως…γιατί δεν θα πληρώναμε το υπέρογκο χρέος στους δανειστές και μια γενναία υποτίμηση του νομίσματος, συνοδευόμενη από κάποιες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, θα επέτρεπε στην ελληνική οικονομία να ανασάνει. Πολύ πιο πιθανό όμως, φαντάζει το σενάριο του χάους, μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης που θα εξελισσόταν σε ανθρωπιστική κρίση. Άλλωστε, εάν η Ελλάδα ήταν έτοιμη να διαχειριστεί την έξοδο της από το ευρώ, θα την είχε ήδη τολμήσει, αντί να υφίσταται αυτή την ταπείνωση.

Ακόμα και όσοι υπερασπίζονται το GREXIT, μάλλον δεν έχουν σκεφτεί πώς είναι να πληρώνεσαι σε δραχμές και να χρωστάς σε ευρώ. Άβυσσος. Αλλά Και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη, θα ήταν περιπέτεια σε αχαρτογράφητα νερά.

Μια πιο ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα, δείχνει πως πέρα από ένα τμήμα της γερμανικής ελίτ, κανείς άλλος δεν θέλει αληθινά ένα GREXIT.

Ορισμένοι υποθέτουν -μεταξύ των οποίων και ο Σόιμπλε– ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική και άρα ως ένα βαθμό ελεγχόμενη και πως ένα GREXIT θα αποτελούσε όπλο παραδειγματισμού για τους υπόλοιπους “αμαρτωλούς” του Νότου. Παράλληλα θα έβαζε τις βάσεις για μια πιο ισχυρή και σταθερή ένωση. Οι περισσότεροι όμως, δεν υποτιμούν τις συνέπειες του. Ειδικά όταν σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι στα σχέδιά τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προσωρινή ευφορία από ένα GREXIT δεν θα κρατήσει. Θα ακολουθήσουν και άλλες κρίσεις εντός της Ευρωζώνης και θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα.

Όσο και εάν ισχυρίζονται ότι το έχουν μετρήσει, το έχουν υπολογίσει, ξέρουν πόσο κοστίζει και συνεπώς μπορούν να το ελέγξουν, πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας. Ειδικά για μια ΕΕ που τις τελευταίες δεκαετίες κινείται με βήματα νωχελικά και κάνει πολύ μετρημένες κινήσεις χωρίς να τολμά. Υπό αυτές τις συνθήκες το διαζύγιο της Ελλάδας με το Ευρώ, μοιάζει πολύ τολμηρό και καταφέρνει αναμφισβήτητα μεγάλο πλήγμα στο κύρος της Ευρώπης.

Το GREXIT κοστίζει, όχι μόνο οικονομικά. Αλλά ΚΑΙ πολιτικά. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν οχυρωθεί απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις, έχουν “κάνει τα κουμάντα τους” και θα αντέξουν τις αήθεις επιθέσεις των αγορών, η αλήθεια είναι πως αφαιρείται ένα τουβλάκι από το “JENGA” της Ευρωζώνης. Και μπορεί το οικοδόμημα να μην καταρρεύσει, αλλά χάνει την ισορροπία του, ή τουλάχιστον γίνεται πιο επιρρεπής στο να την χάσει. Εκεί θα ποντάρει και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί…

Είτε μείνει, είτε φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, Γερμανοί και Γάλλοι μένουν με λιγότερα ευρώ στο πορτοφόλι. Γιατί εάν κρατήσουν την Ελλάδα, τότε πρέπει να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη προσφέροντας και άλλα χρήματα για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Εάν αποβάλλουν τη χώρα μας, τότε και πάλι χάνουν περίπου 160 δισεκατομμύρια. Άρα και στη μια περίπτωση και στην άλλη, οικονομικά βγαίνουν ζημιωμένοι.

Το μεγαλύτερο κόστος όμως, είναι το πολιτικό. Και αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερό τους δίλημμα. Ούτε η Άνγκελα Μέρκελ, ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, σκεπτόμενοι την πολιτική τους υστεροφημία επιθυμούν να συνδέσουν το όνομά τους με το ξήλωμα του πουλόβερ της Ευρωζώνης ή και της ΕΕ αργότερα. Ειδικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, μπορεί από τη μια πλευρά να συμμερίζεται απόλυτα την άποψη Σόιμπλε, ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες, αλλά από την άλλη θέλει να περιφρουρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η γεωπολιτική διάσταση του GREXIT. Μια χρεοκοπημένη Ελλάδα καλλιεργεί αυτόματα γύρω της ένα ασταθές περιβάλλον, όπου ανθίζει η διαφθορά και εδραιώνεται η οικονομική και πολιτική αναταραχή, επιτρέποντας σε άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να επιχειρήσουν να διεισδύσουν στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.

Άλλη μια παράμετρος, στην οποία μπορεί να δοθεί διαφορετική διάσταση και ερμηνεία.
Ουδείς γνωρίζει τα μελλούμενα, και τί ακριβώς θα γίνει σε περίπτωση GREXIT. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, αυτή η επιλογή μοιάζει Βατερλώ ΚΑΙ για την Ελλάδα ΚΑΙ για την Ευρώπη. Με αφορμή και την πρόσφατη επέτειο των 200 ετών από την μάχη του Βατερλώ και την μεγαλειώδη ήττα του Ναπολέοντα. (Ήταν στις 18 Ιουνίου του 1815).

Keywords
Τυχαία Θέματα