Γερμανοί οικονομολόγοι: Υπέρ της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων μετά το Brexit

12:59 11/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Αν και το Brexit βρήκε τις ευρωπαϊκές αγορές απροετοίμαστες, οι Γερμανοί οικονομολόγοι είναι πιο υποψιασμένοι τι πρέπει να γίνει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας στρατηγικών συμβούλων «Leaders Parliament» και του δημοσιογραφικού ομίλου στον οποίο ανήκει η εφημερίδα «Die Welt», το 52% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ΕΕ των δύο ταχυτήτων. Εάν δεν θέλουν και οι 27 άλλες χώρες μέλη να ακολουθήσουν σημαντικές αποφάσεις τότε θα πρέπει ορισμένες ισχυρές, όπως η Γερμανία και η Γαλλία,

να προχωρήσουν.

Μόνο το 10% των κορυφαίων οικονομολόγων της Γερμανίας υποστηρίζουν γενικώς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Περισσότερη επιρροή των Βρυξελλών δεν αποτελεί για τους ερωτηθέντες ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική. Παράλληλα όμως απορρίπτεται από τη μεγάλη πλειοψηφία και η επιστροφή στα εθνικά κράτη. Μόνο το 30% θα ενθουσίαζε μια τέτοια ιδέα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

Η οικονομική ελίτ της Γερμανίας φαίνεται πως έχει διακρίνει τον κίνδυνο ότι «περισσότερες» Βρυξέλλες ή πάρα πολύς εθνικισμός καταστρέφουν εξίσου την ευρωπαϊκή ιδέα. Το σίγουρο είναι όμως ότι θέλουν να σωθεί πάση θυσία το οικοδόμημα της Ευρώπης. Και ως τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο θεωρούν τις ευέλικτες διοικητικές δομές, οι οποίες να δίνουν το αίσθημα της ευημερίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα