Φωτεινή Δάρρα: Ελπίζω για το αύριο, αν και τρέμω μήπως διαψευσθώ

14:15 14/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Είναι νέα, όμορφη και επιτυχημένη ερμηνεύτρια. Όμως, δεν πετάει στα σύννεφα. Βιώνει και η ίδια τις μεγάλες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουμε όλοι οι Έλληνες. «Ο λαός είναι προδομένος από παντού και δεν ξέρει προς τα πού να στραφεί», λέει.

Δεν είναι από τους ανθρώπους που κατηγορούν τους άλλους, αλλά όσους έχει δει να πουλάνε την ψυχή τους στο κακό, στη συνέχεια τους είδε να πληρώνουν βαριά τη “συναλλαγή” τους. Έχει συγκεκριμένη πολιτική άποψη, αν και δεν πιστεύει πως έχει σημασία πια αν ο Αλέξης Τσίπρας

έλεγε προεκλογικά ψέματα ή είχε αυταπάτες. Αποκαλύπτει ότι την έχει «επισκεφθεί» η κατάθλιψη, προσθέτει όμως ότι την έδιωξε, διότι δεν μπορεί τίποτα να υπάρξει μεταξύ της ίδιας και της αγαπημένης της κόρης.

Κυρίες και κύριοι, η Φωτεινή Δάρρα μίλησε στην aixmi.gr λίγο πριν τραγουδήσει «Τα πάθη από τον έρωτα» στον Παρνασσό και ταξιδέψει για το Ντύσσελντορφ, όπου θα τραγουδήσει σε μεγάλο φεστιβάλ.

— Τι πρέπει να περιμένουν όσες και όσοι έρθουν να σας ακούσουν στην Αίθουσα «Παρνασσός» στις 18 Μαρτίου;

ΦΔ: Έχουμε συλλέξει μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά και ξένα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών. Συνδετικός κρίκος μεταξύ τους είναι το συναίσθημα που έχουν υμνήσει όλοι οι ποιητές, οι συνθέτες και οι στιχουργοί:ο Έρωτας. Πρόκειται για μια μουσική αφήγηση- και όχι μόνο… Πολλές μικρές ιστορίες με κοινό παρονομαστή.Τίτλος της παράστασης είναι “Τα πάθη από τον έρωτα” ,που μας θυμίζει ένα από τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι στον μυθικό δίσκο “ Ο Μεγάλος Ερωτικός”. Μικρά αφηγηματικά μέρη συνδέουν τα τραγούδια που θα ακουστούν. Από τον Σουγιούλ, τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη και τον Παπαδημητρίου μέχρι τα πορτογαλέζικα fados και τη σύγρονη ελληνική και ξένη έντεχνη και ρόκ σκηνη.

— Αμέσως μετά θα έρθει η συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ του Ντύσσελντορφ στη Γερμανία. Σημαντική στιγμή, χωρίς αμφιβολία.

ΦΔ: Εχει ξεκινήσει ξανά μια πολύ όμορφη και δημιουργική περίοδος για μένα. Λίγες μέρες μετά τη συναυλία φεύγουμε με τους μουσικούς μου για το Ντίσελντορφ. Χαίρομαι που θα βρεθώ ξανά στο εξωτερικό για να τραγουδήσω. Από εκεί ξεκινάει μια συνεργασία για τις συναυλίες μου στην Ευρώπη.Η συναυλία αποτελεί την έναρξη ενός μεγάλου φεστιβάλ που διοργανώνει το ελληνικό προξενείο μαζί με τον Δήμο της πόλης. Θα ακόλουθήσει η ηχογράφηση του πρώτου μου ευρωπαικού δίσκου και στο τέλος του 2017, αρχές του 2018, ξεκινάει δυναμικά το κυρίως μέρος της περιοδείας μου στην Ευρώπη.

— Σε μια εποχή που έχει καταρρεύσει η δισκογραφία και στην Ελλάδα και διεθνώς οι καλλιτέχνες αγωνίζεστε να κρατήσετε ζωντανό το τραγούδι. Πρόσφατα σας ακούσαμε σε ένα νέο κομμάτι, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πώς γεννήθηκε αυτό το υπέροχο τραγούδι;

ΦΔ: Είναι από αυτά που έρχονται στη ζωή σου ξαφνικά, αναπάντεχα. Πολλά τραγούδια μπορεί να αγαπήσει ένας τραγουδιστής στη ζωή του. Όλα τους κατέχουν μια θέση μαζί τους. Υπάρχουν, όμως, κάποια που από την πρώτη στιγμή τού φαίνονται “απρόσμενα οικεία”, όπως αλλωστε και στο κοινό που τα ακούει. Αυτά τον συντροφεύουν για όλη του τη ζωή. Ένα τέτοιο τραγούδι είναι και αυτό για μένα με τον συνθέτη που έχουμε μοιραστεί τόση μουσική και με τον μεγαλύτερο εν ζωή στιχουργό, τον Μάνο Ελευθερίου.

— Ετοιμάζετε και νέα τραγούδια; Το ρωτώ, γιατί η τεράστια κρίση έχει κάνει πολλούς δημιουργούς να χάσουν τη διάθεσή τους.

ΦΔ: Εγώ μόλις ξαναβρήκα τη διάθεσή μου και σκοπεύω να μην τη χαλάσω! Αυτό το ταξείδι που ξεκίνησα πριν από χρόνια στο τραγούδι και το θέατρο δεν θέλω να το χάσω. Ναι, ετοιμάζουμε κι άλλα τραγούδια. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για μένα, ανακαλύπτω καινούργια μονοπάτια στον τρόπο που προσεγγίζω ερμηνευτικά τα τραγούδια μας. Ένα ακόμα τραγούδι- συμμετοχή είναι στα σκαριά, με ήχο παραδοσιακό κρητικό το οποίο θα εντάσσεται σε έναν δίσκο με σημαντικούς συναδέλφους τραγουδιστές.

Προτεραιότητα για μένα είναι οι ανάγκες του παιδιού μου

— Πολλοί συνάδελφοί σας έχουν πει στην aixmi.gr ότι οι αποδοχές έχουν μειωθεί υπερβολικά στον καλλιτεχνικό χώρο. Πρόσφατα δε η Ελένη Ράντου μας έλεγε ότι πολεμάει για την επιβίωση, όπως όταν ήταν 18 χρονών. Προσωπικά εσείς έχετε πληγεί από την κρίση;

ΦΔ: Βέβαια. Πώς θα μπορούσε να μην;.. Έχω περιορίσει πολλά και κάποια από αυτά στο ελάχιστο. Ο αριθμός των συναυλιών έχει συρρικνωθεί, η δισκογραφία έχει κυριολεκτικά πεθάνει και οι αμοιβές έχουν μειωθεί απίστευτα. Καλούμαστε όλοι οι καλλιτέχνες να διαχειριστούμε ελάχιστα χρήματα και ανεργία συνεχόμενη. Πώς να ζήσεις όταν τελειώνει μια δουλειά και δεν ξέρεις πότε θα έρθει η επόμενη; Η αγωνία και η μάχη για την επιβίωση εχουν γιγαντωθεί. Προτεραιότητα για μένα είναι οι ανάγκες του παιδιού μου και αυτές με αγχώνουν. Οι δικές μου έχουν αλλάξει, έχουν μεταβληθεί και πολλές έχουν αντικατασταθεί από άλλες.

— Ο κόσμος είναι ιδιαίτερα πονεμένος και όταν πηγαίνει σε μια συναυλία ή σε μια θεατρική παράσταση, αναζητά χαρά και διασκέδαση. Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να παίξει το ρόλο που θέλει ο θεατής, όταν και ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα;

ΦΔ: Αυτή είναι η μοίρα του καλλιτέχνη. “Ηθοποιος σημαίνει φως!…Είναι καημός πολύ πικρός”… λέει ο Μάνος Χατζιδάκις. Όμως, μέσα από τη λύτρωση του κοινού αισθάνομαι ότι λυτρώνομαι κι εγώ, μέσα από την επικοινωνία και την αγάπη που εισπράττω νιώθω να ξαναγεννιέται κάθε φορά το όνειρο.

— Πολλοί πίστευαν ότι η μεγάλη κρίση θα έφερνε περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, σε πολλούς τομείς το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο. Πολλοί έγιναν «παρτάκηδες» και «ανθρωποφάγοι». Στο δικό σας χώρο ποια είναι η εικόνα;

ΦΔ: Υποψιάζομαι ότι προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης η κρίση αξιών και, σε μεγάλο βαθμό, την προκάλεσε. Με φοβίζει όλο αυτό που επικρατεί γύρω. Νομίζω, όμως, πως όσοι κουβαλούν μέσα τους πολιτισμό, σε όποιο χώρο και αν ανήκουν, δείχνουν πάντα αληλεγγύη -και ειδικά σε δύσκολους καιρούς.

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μιζεριάζουν και κατηγορούν τους άλλους

— Εσείς προσωπικά έχετε πέσει θύμα επιθετικής συμπεριφοράς από συναδέλφους σας; Δεν αναφέρομαι στον καλώς εννούμενο ανταγωνισμό, αλλά σε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

ΦΔ: Άλλο ευγενής άμιλα και άλλο ανταγωνισμός. Δυστυχώς, οι άνθρωποι είμαστε ικανοί και για τα δύο, απλώς διαλέγουμε… Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μιζεριάζουν και κατηγορούν τους άλλους για οτιδήποτε συμβαίνει. Ακόμα και όταν κάποιος με αδικεί κατάφορα, ψάχνω να βρω τρόπο να δικαιολογήσω αυτή την εις βάρος μου αδικία. Πιστεύω στ’ αλήθεια, όμως, ότι υπάρχει θεία δίκη. Όσους έχω δει να πουλάνε την ψυχή τους στο κακό, με λύπη το λέω αλλά πάντα, κατά έναν περίεργο τρόπο,πληρώνουν βαριά αυτή τους τη “συναλλαγή”.

— Πώς βλέπετε γενικότερα την κατάσταση στη χώρα; Είστε αισιόδοξη ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα ή πιστεύετε ότι θα μείνουμε στο «λούκι» για πολλά χρόνια ακόμη;

ΦΔ: Ελπίζω, αλλά φοβάμαι και τρέμω- όπως οι περισσότεροι Έλληνες- ότι θα διαψευσθώ.

Ο λαός νιώθει προδομένος από παντού και δεν ξέρει πού να στραφεί

— Σε όλα τα γκάλοπ φαίνεται οι πολίτες να απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 90% την πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, σχεδόν 60% λένε «όχι» στις πρόωρες εκλογές. Τι συμβαίνει; Είμαστε μαζοχιστές ή απλώς πιστεύουμε ότι και κυβέρνηση να αλλάξουμε, η ίδια πολιτική των μνημονίων θα εφαρμόζεται;

ΦΔ: Είναι απογοητευμένος ο λαός, νιώθει προδομένος από παντού και δεν ξέρει προς τα πού να στραφεί. Φοβούνται τόσο πολύ, που έχουν παγώσει, σαν να πρόκειται κάτι να σπάσει αν κάνουν έστω μια κίνηση. Ο Έλληνας έχει πάψει να ονειρεύεται.

— Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για τέλος των μνημονίων, επαναφορά του κατώτατου μισθού, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι είχε την αυταπάτη πως θα τα κατάφερνε. Η αντιπολίτευση, όμως, τον κατηγορεί ότι έλεγε συνειδητά ψέματα. Ποια είναι η γνώμη σας;

ΦΔ: Η γνώμη μου είναι πως δεν έχει πια καμία σημασία, όταν βλέπω τα παιδιά να πεινάνε στο δρόμο, όταν οι γονείς υποφέρουν που δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε τα βασικά. Ο λαός πρέπει να αποφασίσει αν κάποιος είχε ή δεν είχε πρόθεση, τη στιγμή που πρέπει να βρει τρόπο να σωθεί από έναν επικείμενο θάνατο; Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται αυτός που βιώνει απώλεια δεν είναι πώς θα τιμωρήσει αυτόν που την προκάλεσε. Αυτό για το οποίο νομίζω ότι πρέπει να πολεμήσουμε είναι για να μην μας στερήσει κανείς από εδώ και πέρα το “όνειρο”.

Με ανησυχεί πολύ η άνοδος της Χρυσής Αυγής

— Σας ανησυχεί ότι η Χρυσή Αυγή διατηρεί ή και ανεβάζει τις δυνάμεις της; Τελικά, οι περίπου 500,000 ψηφοφόροι της είναι φασίστες ή πατριώτες που έχουν σιχαθεί τα παραδοσιακά κόμματα και αντιδρούν στη χωρίς όρια μετανάστευση -όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι;

ΦΔ: Ναι, με ανησυχεί πολύ αυτή η άνοδος μιας αληθινά ακραίας στάσης. Δείχνει φόβο.. Δεν ξέρω αν είναι ένας από τους δύο λόγους ή για κάποιους ο ένας και για κάποιους άλλους ο άλλος.

Η κατάθλιψη ήρθε, αλλά την έδιωξα χάριν της κόρης μου

— Είστε νέα, όμορφη και επιτυχημένη. Σας έχει χτυπήσει ποτέ την πόρτα η κατάθλιψη;

ΦΔ: Σας ευχαριστώ. Ναι μου χτύπησε την πόρτα η κατάθλιψη, μπήκε μέσα, ήπιαμε καφέ και μετά κοιμήθηκε δίπλα μου… Όμως, της είπα πως έπρεπε να φύγει γιατί έχω καλύτερα πραγματα να κάνω και γιατί έχω κάποιον παρέα που δεν αφήνει κανέναν να μπει ανάμεσά μας, την κόρη μου.

— Πείτε μου έναν Έλληνα ερμηνευτή και μια Ελληνίδα ερμηνεύτρια που θαυμάζετε. Και αντιστοίχως από το εξωτερικό.

ΦΔ: Τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τον Νίκο Ξυλούρη. Τον Luciano Pavarotti και την Barbra Streisand. Δύσκολο να πεις μόνο τόσους!

— Έχετε ερμηνεύσει τραγούδια Θεοδωράκη, Παπαδημητρίου, Μαμαγκάκη σε στίχους Γκάτσου, Ελευθερίου, Τριπολίτη. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη δημιουργοί, έργα των οποίων θα θέλατε να τραγουδήσετε;

ΦΔ: ΟΛΟΥΣ! Ποιός θα έλεγε «όχι» σε ένα ταξίδι στη μαγεία και την αλήθεια της τέχνης, ακόμα κι αν το έχει ξανακάνει; Και πόσο μάλλον επειδή το έχει ξανακάνει!

Keywords
δαρρα, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, σας ευχαριστώ, νέα, τσιπρας, aixmi, παρνασσος, σκηνη, συμμετοχή, ελλαδα, θεατρο, σημαίνει, γκαλοπ, εκλογες, ενφια, ήπιαμε, κινηση στους δρομους, aixmi.gr, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, ελενη, αμοιβες, αυγη, γερμανια, γνωμη, δουλεια, καταθλιψη, μουσικη, ονειρο, περιοδος, τραγουδια, χωρις ορια, ψεματα, aixmi, αγαπη, αγωνια, αδικια, αλληλεγγυη, ανεργια, ανοδος, απιστευτα, απωλεια, αφηγηση, γεγονος, γονεις, δυστυχως, δικη, δειχνει, αιθουσα, ήπιαμε, υπαρχει, εργα, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, ερχονται, ευρωπη, ζωη, ζωνη, ιδια, θυμιζει, ηχο, ηχογραφηση, καημος, κυβερνηση, κινηση, λυπη, λυτρωση, μαγεια, μοιρα, μανο, νικο, ντισελντορφ, παντα, ομορφη, ορια, παιδια, πορτα, ψυχη, ροκ, ρολο, σας ευχαριστώ, συνεχεια, συμμετοχή, τιτλος, φαινονται, φεστιβαλ, φορα, χατζιδακις, χρυση, χαρα, ελληνικα, ιδιαιτερα, κομματι, ποιητες, σημαίνει, σκηνη, ταξιδι, θεια, θελω να, υπεροχο
Τυχαία Θέματα