Έρχεται ο «λογαριασμός» για 6 εκατ. φορολογουμένους

08:45 11/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο «λογαριασμός» των φόρων που θα προκύψουν από φέτος για 6 εκατ. φορολογουμένους «κλειδώνει» μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Και ενώ η ελληνική πλευρά διαρρέει ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ύψους 1,8 δισ. ευρώ οδηγούν σε μικρές επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των φορολογούμενων, «ανοιχτό» παραμένει ακόμη το ύψος του αφορολόγητου ορίου που αποτελεί το «κλειδί» για τη διαμόρφωση του τελικού φορο-λογαριασμού, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Το κουαρτέτο των Θεσμών εξακολουθεί να πιέζει στη μείωση του αφορολογήτου σε επίπεδα κάτω των 9.000 ευρώ, ακόμη και στα επίπεδα

των 8.182 ευρώ, με την Αθήνα να προσπαθεί να διατηρήσει την «κόκκινη γραμμή» για έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.100 ευρώ από 9.550 που ισχύει σήμερα.

Στην περίπτωση που το έμμεσο αφορολόγητο όριο διαμορφωθεί τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα τότε όλα ανατρέπονται και αλλάζει το τελικό ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες τα νοικοκυριά.

Πάντως, φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο της μεγάλης μείωσης του αφορολόγητου μετά τις συζητήσεις του σαββατοκύριακου. Το πρωί ο κ. Τσακκαλώτος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Ωστόσο, η κυβερνητική πρόταση με τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φέρνει:

• Επιβαρύνσεις για 2,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 9.100 ευρώ και έως 27.000 ευρώ που κυμαίνονται από 8 έως 176 ευρώ.

• Ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς – συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ που ξεκινούν από 76 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 399 ευρώ (φόρος + εισφορά αλληλεγγύης).

• Μεγάλες φορο-επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που υπερβαίνουν τις 55.000 ευρώ.

• Ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που θα ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά χωρίς να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο όριο. Δηλαδή, θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.

• Μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ.

• Πρόσθετους φόρους στους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα άνω 30.000 ευρώ. Τα εισοδήματα και από τις δύο πηγές θα προστίθενται και θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα. Για τους έχοντες μικρότερα εισοδήματα θα υπάρξουν μικρές φοροελαφρύνεις.

Εξτρα φόροι για φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και εφαρμόζεται νέα κλίμακα.

• Περισσότεροι φόροι και για τους αγρότες, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% σε 15%.

Για τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων το Μαξίμου υποστηρίζει ότι:

• Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση (για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 22.000 ευρώ η μέση επιβάρυνση είναι 80 ευρώ). Για τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις (ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί). Προκύπτει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

• Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

• Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από μισθούς και επιχειρηματική δραστηριότητα θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για χαμηλότερα εισοδήματα.

Πηγή: Ημερησία

Keywords
Τυχαία Θέματα