Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα

01:35 20/2/2012 - Πηγή: Aixmi

Υπάρχουν γεγονότα, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, που όμως συνδέονται τελικά από την παραγωγή του ίδιου αποτελέσματος.

Πριν από δύο μέρες εκλάπη από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων. Η ληστεία έγινε με κινηματογραφική ταχύτητα και ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου χάθηκε. Εμβρόντητη η ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι τα μέτρα φύλαξης του Μουσείου ήταν από πλημμελή έως ανύπαρκτα (μία φύλακας, απουσία ηλεκτρονικού συστήματος προστασίας),

ότι το Μουσείο είχε κλείσει πριν λίγο καιρό, λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, και ότι τελικά μόνο από σύμπτωση ή τυχαιότητα τέτοια περιστατικά δεν επαναλαμβάνονται πιο συχνά.

Το γεγονός της ληστείας στο Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει υψηλό και διεθνή συμβολισμό. Δεν πρόκειται για  μία κλοπή αρχαίων αντικειμένων σε κάποια κωμόπολη της Ελλάδας, αλλά για κλοπή πολιτιστικών θησαυρών στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και τούτο προκαλεί αυτόματα το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αυτή η κλοπή είναι ένα σοβαρό πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της χώρας. Από την Κίνα ως την Γαλλία και από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία, τα βλέμματα στράφηκαν στην απώλεια μέρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Αγώνων σε περίοδο που η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω του προβλήματος της χρεοκοπίας.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου ως παρακολούθημα μίας κρίσης χωρίς τέλος. «Η οικονομικά ανίσχυρη Ελλάδα είναι μία ευάλωτη χώρα, η οποία πλέον πλήττεται και από το εγχώριο ή διεθνές πλιάτσικο », ακούσθηκε από ευρωπαίο σχολιαστή. Αυτή η εικόνα της «ευάλωτης χώρας» εδραιώνεται συνεχώς και περισσότερο όσο βαθαίνουν τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, όσο η χώρα δεσμεύεται στο διεθνή δανεισμό και η πολιτική τάξη της χειραγωγείται και σύρεται σε δηλώσεις προκαταβολικής συμμόρφωσης σε μέτρα που υπαγορεύονται από τους δανειστές. Ευάλωτη χώρα είναι αυτή που έχει απωλέσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας της, έχει γίνει αντικείμενο απειλών και ταπεινώσεων από τους εταίρους της και, παράλληλα, αδυνατεί η ίδια να εγγυηθεί την ασφάλεια προσώπων και αγαθών.

Ένα άλλο, φαινομενικά άσχετο με το προηγούμενο, γεγονός επιτείνει αυτή την εικόνα. Το κάψιμο νεοκλασσικών κτηρίων και η λεηλασία καταστημάτων και επιχειρήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας την προηγούμενη Κυριακή έδειξε ότι η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη στο έλεος των συμμοριών των βανδάλων. Η μαζική, πολυπληθής και ειρηνική διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών ενάντια στην κρίση μετατράπηκε σε λίγες ώρες σε καθοδηγούμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της οικονομικής ζωής του κέντρου της Αθήνας. Οι εικόνες που μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ήταν αυτές μίας πόλης παραδομένης στις φλόγες και στο πλιάτσικο. Η συνταγή ήταν δοκιμασμένη και, εν πολλοίς, προβλέψιμη.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας υπήρξε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ελλειμματικό και ακατάλληλο. Οι δυνάμεις της αστυνομίας επικεντρώθηκαν στην προστασία της Βουλής, γι αυτό και πολύ γρήγορα φρό

Keywords
Τυχαία Θέματα