Σε… χρυσά πόστα οι κηπουροί του Παπανδρέου

01:28 20/2/2012 - Πηγή: 24wro
Ο Παναγιώτης Πιπινέλης υπήρξε πιστός στη μοναρχία. Διακρίθηκε ως διπλωμάτης του...
στέμματος. Διέθετε γνώσεις και ικανότητες. Από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών υπηρέτησε με πάθος τη γραμμή της μετριοπάθειας στην εξωτερική πολιτική. Αυτή που οι περισσότεροι στα χρόνια μετά τον πόλεμο τη χαρακτήρισαν ως υποτελή στις ξένες δυνάμεις, αλλά εκείνος τη «βάφτισε» κατευναστική και σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα μίας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα. Η ρήση του έμεινε ιστορική όταν το 1963 διορίσθηκε από το βασιλέα υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Όπως έμεινε στην Ιστορία και ο ίδιος ως «κηπουρός του βασιλέως». Ως ο διπλωμάτης των ανακτόρων.

Ακολουθώντας αχνάρια του Πιπινέλη, ο Γιώργος Φλωρίδης, πρώην κορυφαίος υπουργός την κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, άσκησε αυστηρή κριτική στις επιλογές του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο μοτίβο με το οποίο επέλεξε να κινεί στη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Το Σύνταγμα δίδει το απόλυτο δικαίωμα στον πρωθυπουργό να διορίζει υπουργούς πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, αλλά δεν του επιτρέπει να διορίζει υπουργό τον κηπουρό του», λέγεται ότι είχε πει.

Ο Γ.Παπανδρέου δεν διόρισε υπουργό τον κηπουρό του. Πολλοί, όμως, ήταν οι φίλοι, που τις ημέρες της παντοδυναμίας του, βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά και στο πλάι του. Μερικοί, όπως η Τίνα Μπιρμπίλι και ο Δημήτρης Δρούτσας, μπορεί να μη στέριωσαν μέχρι τέλους στα κυβερνητικά πόστα, ωστόσο, όταν τα πράγματα έγιναν σκούρα και ο άερας της Αθήνας δεν τους σήκωνε, μεταφέρθηκαν σε χρυσά «κλουβιά», σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Άλλοι, όπως η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Κώστας Θέος, φεύγοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, τοποθετήθηκαν στη Βουλή και στη ΔΕΗ. Κακά τα ψέματα ο τέως πρωθυπουργός ξέρει να βολεύει τους συνεργάτες του και το απέδειξε ακόμα και όταν η «επιδημία παπανδρεϊσμού» εντός ΠΑΣΟΚ άρχισε να περνάει.

Ρεγγίνα Βάρτζελη: Από το Μαξίμου στη Βουλή

Λίγες μόνο εβδομάδες έμεινε στη σύνταξη η πρώην γενική γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και στενή συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Εδώ και περίπου μία εβδομάδα διορίστηκε στο γραφείο του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή, ακολουθώντας τα χνάρια του Κώστα Θέου, που διορίστηκε στα ανώτατα κλιμάκια της ΔΕΗ στις 11 Νοεμβρίου 2011. δηλαδή, την τελυταία μέρα του Γ.Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας. Στις 27 Νοεμβρίόυ 2011 η Ρ.Βάρτζελη συνταξιοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από 35 χρόνια θητείας. Στις 9 Φεβρουαρίου διορίστηκε στη Βουλή, με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14 Φεβρουαρίου να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την υπ’ αριθμ. 1520/1150/9.2.2012 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται στο Γραφείο του Προέδρου της πρώτης κατά σειρά δυνάμεως Κ.Ο. του ‘’Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος’’ Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σε υπάρχουσα κενή θέση μετακλητού υπαλλήλου, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 παρα. 1 ΣΤ εδαφ. α’ περ. αα’ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β’, ΦΕΚ 51/Α’/97)
Keywords
Τυχαία Θέματα