Ειδομένη: Απέλπιδα προσπάθεια προσφύγων να περάσουν στην ΠΓΔΜ

17:32 14/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Εγκλωβισμένοι και απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης, μεγάλη ομάδα προσφύγων ξεκίνησε το απόγευμα σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και

ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν τα σύνορα.

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει από τον χείμαρρο που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.

Κρατώντας σχοινιά και μεταφέρουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, βοηθούν ο ένας τον άλλον να περάσουν στην απέναντι πλευρά, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης.

Αυτό που φέρεται να ξεσήκωσε τους πρόσφυγες είναι ένα χαρτί, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής. Ανέφερε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Άνθρωποι που κατασκήνωναν στην Ειδομένη είπαν πως η κατάσταση είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας συνελήφθη από τις αρχές των Σκοπίων ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Τοσίδης που κάλυπτε την πορεία των προσφύγων για να περάσουν τα σύνορα.

Η ομάδα των προσφύγων βρέθηκε χωρίς να το αντιληφθεί σε σκοπιανό έδαφος, με το στρατό να τους σημαδεύει με όπλα και τελικά να προχωρά στη σύλληψη του φωτορεπόρτερ.

Το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, 800 μέτρα από την Ειδομένη, αλλά σε σκοπιανό έδαφος, βρέθηκαν νεκροί τρεις Αφγανοί πρόσφυγες που μπήκαν παρανόμως στην ΠΓΔΜ και βρήκαν τραγικό θάνατο.

«Η υπόθεση είναι υπό εξέταση, αλλά εκτιμάμε ότι πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν σε σκοπιανό έδαφος», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι σοροί δύο ανδρών και μιας γυναίκας βρέθηκαν να επιπλέουν μέσα στο νερό χειμάρρου, κοντά στη Γευγελή, και ανασύρθηκαν από την αστυνομία των Σκοπίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα