Δραματικό παρασκήνιο -Θα κάνει μισό βήμα πίσω η Γερμανία;

13:59 17/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Δραματικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin (των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαικής Ένωσης δηλαδή), στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση -αν είναι δυνατόν μέχρι αύριο, που θα συνεδριάσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Από τη μια πλευρά στέκουν η Γερμανία και οι πολυάριθμοι σύμμαχοί

της, με εκπρόσωπο τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι απαιτούν από την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου μνημονίου, και προσφέρουν -αν αυτό συμβεί- μια «κάποια ευελιξία» στην εφαρμογή του μνημονίου.

Στο ενδιάμεσο κινούνται η Γαλλία και η Ιταλία, με σύμμαχό τους την Ευρωπαική Επιτροπή και τον πρόεδρό της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Δικής τους έμπνευσης ήταν το σχέδιο συμφωνίας που έδειξε στον Γιάννη Βαρουφάκη ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί -σχέδιο που απεσύρθη,τελικά, με παρέμβαση Σόιμπλε.

Εκεί περιλαμβανόταν η σκέψη να ζητηθεί από την Ελλάδα τετράμηνη παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης και όχι των μέτρων που τη συνοδεύουν -δηλαδή, του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευόταν ότι στο διάσημα αυτό δεν θα προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες. Θα πάγωνε, με δυο λόγια, το πρόγραμμά της στα σημεία που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τον προυπολογισμό.

Όπως είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, αυτό θα το υπέγραφε η ελληνική κυβέρνηση, διότι το θεωρεί έντιμο συμβιβασμό και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Έτσι, έδειξε στους δανειστές το πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο μπορεί να αποδεχθεί. Πάνω σε αυτή τη βάση διεξάγονται συζητήσεις από το πρωί, με την ελπίδα ότι η Γερμανία θα κάνει ένα βήμα πίσω από την απαίτησή της να δεχθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση παράταση του τρέχοντος μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα