Αλ. Τσίπρας: Σημαντικό βήμα η απόφαση για το προσφυγικό

08:37 24/9/2015 - Πηγή: Aixmi

«Σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, μετά από τη μαραθώνια συνεδρίασή της, αναφερόμενος στη δημιουργία των κέντρων υποδοχής προσφύγων έως το Νοέμβριο στην Ελλάδα.

«Σήμερα έγινε ένα θετικό βήμα. Εστω και αργά η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση»,

δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Έστω και αργά η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με το κάθε κράτος να βλέπει τα δικά του σύνορα και συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο πρωτίστως ο άνθρωπος και μετά η οικονομία», πρόσθεσε.

Υπήρξαν διαφορετικές φωνές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο κλίμα εντός της Συνόδου Κορυφής, αλλά στο τέλος υπήρξε η απόφαση που επιβεβαιώνει το χθεσινό βήμα για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων συνολικά και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για δημιουργία ανοιχτών ξενώνων και ταυτοποίησης προσφύγων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε.

«Παράλληλα όμως μέχρι τότε θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία μετεγκατάστασης και επιστροφής, που είναι πολύ σημαντικό γιατί εξασφαλίζει για τα κράτη υποδοχής ότι δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών», σημείωσε.

«Πρέπει να εργαστούμε όλοι και σε συνεννόηση με χώρες τις διέλευσης και κυρίως την Τουρκία να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μην θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Για να σταματήσει η δραματική εικόνα του υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Η σημερινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, που χρειάζεται όμως να δουλέψουμε σκληρά για να ολοκληρωθεί και να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Εχουμε κοινή ευθύνη και πρέπει από κοινού να συνεχίσουμε. Οι φράχτες ανάμεσα στις χώρες δεν είναι λύση. Ολες οι χώρες της ΕΕ δεσμεύονται για να δέχονται πρόσφυγες» δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα δημιουργηθούν hotspots σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τόνισε ότι είναι κοινή ευθύνη της Ευρώπης να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα, προσθέτοντας ότι «θα ήταν άδικο να πέσει όλο το βάρος στην Ελλάδα και την Ιταλία».

Πρόσθεσε ακόμη ότι άμεσα, έως το Νοέμβριο, θα έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα καταγραφής, μετεγκατάστασης και απέλασης των μεταναστών, στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ενώ συμφωνήθηκε η κινητοποίηση επιπλέον 1 δισ. ευρώ, για να ενισχυθούν οι πρόσφυγες μέσω του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα