Αγωνία για το αποτέλεσμα στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ

18:52 4/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Εκλογές διεξάγονται σήμερα στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όπου οι δημοσκοπήσεις τη φέρουν να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ακολουθώντας τους Σοσιαλιστές, ενώ τρίτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί το ακρδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Οι εκλογές στο βορειοανατολικό γερμανικό κρατίδιο έχουν

τοπικό χαρακτήρα αλλά πανεθνική εμβέλεια και καλύπτονται δημοσιογραφικά από περισσότερους από 100 δημοσιογράφοι, από όλον τον κόσμο.

Εως σήμερα εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο του Σβερίν πέντε κόμματα. Ισχυρότερο κόμμα είχε αναδειχθεί στις εκλογές του 2011 το σοσιαλδημοκρτικό (SPD) με ποσοστό 35,6% και 27 έδρες, δεύτερο το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) με 23,0% και 18 έδρες. Τα δύο κόμματα συγκυβέρνησαν με πρωθυπουργό τον ιδιαίτερα δημοφιλή Ερβιν Σέλερινγκ. Ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης αναδείχθηκε το 2011 η Αριστερά (Die Linke) με 18,4% και 14 έδρες. Οι πράσινοι έλαβαν 8,7% και 7 έδρες.

Το νεοναζιστικό κόμμα (NPD) με 6% παρέμεινε στο τοπικό Κοινοβούλιο (το όριο είναι 5%) και έλαβε 5 έδρες. Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο στο οποίο το νεοναζιστικό κόμμα εκπροσωπείται στο τοπικό κοινοβούλιο ενός εκ των 16 συνολικά ομόσπονδων γερμανικών κρατιδίων και μάλιστα επανειλημμένα.

Πολλές από τις ψήφους του NPD ενδέχεται σήμερα να τις πάρει το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις ίσως να αναδειχθεί και δεύτερο κόμμα, με 21-23% των ψήφων. Οι δημοσκόποι πάντως μέχρι τώρα έπεφταν έξω και το AfD έχει πάρει σε όλα τα κρατίδια όπου έχουν γίνει εκλογές μεγαλύτερα ποσοστά. Το Μεκλεμβούργο-Πομερανία θα είναι το ένατο κρατίδιο στο οποίο θα εισέλθει το AfD.

Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις το SPD θα λάβει το 28% των ψήφων και θα αναδειχθεί και πάλι πρώτο κόμμα, πράγμα που θα οφείλει μάλλον στον νυν σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Ερβιν Σέλερινγκ, τον οποίο θα τον ψήφιζε πάνω από το 60% εαν ο πρωθυπουργός εκλεγόταν απευθείας. Το CDU θα λάβει 20-22% , το -μέχρι τώρα τρίτο- κόμμα της Αριστεράς 13-15%, οι Πράσινοι 5-6% και επομένως μάλλον παραμείνουν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και το νεοναζιστικό NPD θα λάβουν 2-3% και δεν θα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο του Σβερίν.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες θα συνεχίσουν να κυβερνούν έστω και με μια ισχνή πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα