WSJ: Το επόμενο τεστ για τον Τσίπρα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις

10:11 20/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι το επόμενο μεγάλο τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει ο Σάιμον Νίξον σε άρθρο του στη Wall Street Journal.

Ο Νίξον αναφέρει πως τα πρώτα δείγματα γραφής μετά τη συμφωνία δεν είναι ελπιδοφόρα, καθώς ο Τσίπρας, δημόσια, παραδέχθηκε πως δεν την πιστεύει. Το σίγουρο είναι ότι μια μεγάλη δοκιμασία για τον Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι η

στάση που θα κρατήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Για την Ελλάδα αυτού του είδους οι αποφάσεις είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να βρει χρήματα, αλλά και για να δοκιμάσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την τεχνολογία, την τεχνογνωσία, αλλά και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Ο κίνδυνος να επικρατήσει η ιδεολογία έναντι του πραγματισμού είναι εδραίος στον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να πάνε πίσω κάποιες ιδιωτικοποιήσεις. Το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (βλ. στον τομέα της παιδείας), δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.

Ο Νίξον αναφέρει πως η αντιπολίτευση στην Ελλάδα είναι θυμωμένη με τον Τσίπρα, διότι ενώ τον στηρίζει με τη ψήφο της, εκείνος προχωράει σε μεταρρυθμίσεις που αντίκεινται στους όρους και τις συνθήκες του Μνημονίου.

Τα επιχειρήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στα πανεπιστήμια υπογραμμίζουν το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι πιστωτές με την Ελλάδα. Αν πιέσουν αρκετά την κυβέρνηση θα κατηγορηθούν ότι εμπλέκονται στα εσωτερικά μιας χώρας και προσβάλλουν την εθνική κυριαρχία της. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που πρέπει η Ελλάδα να τους πιάσει. Στο ενδιάμεσο, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αφήσει στην άκρη τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, τότε το πρόγραμμα θα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, πριν καν ξεκινήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα