Κύπρος: 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή

09:40 20/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξύπνησε στον κυπριακό Ελληνισμό ο ήχος των σειρήνων, σήμερα στις 05:30.

Στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών, Ελληνοκυπρίων και εξ Ελλάδος, κατά την τουρκική εισβολή, παρουσία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Στις

14:00 φθάνει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα δεχθεί τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, θα έχουν κατ” ιδίαν συνάντηση, στην οποία θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Παρά τα όσα πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι το 1950 και το 1960, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 1974 έγινε πόλεμος με κύρια θύματα τους Ελληνοκυπρίους», παραδέχθηκε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης, «που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και την ασφάλεια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι με «ιδιαίτερη ικανοποίηση» έχει σημειώσει τα λεχθέντα από τον Μουσταφά Ακιντζί. «Η αναφορά του ότι τα κύρια δεινά τα υπέστησαν το 1974 οι Ελληνοκύπριοι είναι μια αναφορά, αν θέλετε, που δείχνει ανδρεία», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα