Handelsblatt: Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας κρύβουν παγίδες

10:13 5/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε αναλυτικό άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. «Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας κρύβουν παγίδες», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο επισημαίνεται ότι «μπορεί το ΑΕΠ να αυξήθηκε

ανέλπιστα κατά το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο υπάρχουν και απογοητευτικά στοιχεία».

Όπως αναφέρεται σύμφωνα με όσα αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, «η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017. […] Πρόκειται για καλά νέα για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη ταιριάζουν στο αφήγημά του περί ‘καθαρής εξόδου’ από το πρόγραμμα προσαρμογής. […] Ωστόσο η επιστροφή στις αγορές επισκιάζεται από τις ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία. Η άλυτη διαμάχη των ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα επιβαρύνει επίσης την κατάσταση, όπως δείχνει η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων».

Ωστόσο και τα ίδια τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα δεν είναι μόνο ενθαρρυντικά, συμπεραίνει ο αρθρογράφος σύμφωνα με αναδημοσίευση της Deutsche Welle: «Η απρόσμενα μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με πέρσι. Άλλοι αριθμοί όμως είναι απογοητευτικοί. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η μείωση οφείλεται στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ακόμη χειρότερα από την κατανάλωση εξελίχθηκαν οι επενδύσεις. Το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά υποχώρησαν κατά 28,1%. Αυτή η απογοητευτική εξέλιξη δείχνει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχει ακόμη βάθος και δεν είναι βιώσιμη. Τα μεγαλύτερα εμπόδια για πιθανούς επενδυτές στην Ελλάδα θεωρούνται η υψηλή φορολογία, οι ελλείψεις στο πεδίο της ασφάλειας δικαίου και η διαφθορά. Σύμφωνα με αναλυτές οι λίγες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία λίγο πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος. Πολλοί επενδυτές περιμένουν προφανώς να δουν εάν η έξοδος θα κυλήσει πράγματι τόσο ομαλά όσο υπόσχεται ο πρωθυπουργός Τσίπρας στους Έλληνες».

The post Handelsblatt: Τα θετικά οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας κρύβουν παγίδες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα