Επίθεση Κοτζιά στη ΝΔ: Είχε δεχτεί όνομα Μακεδονία -Σκληρή απάντηση: Λες ψέματα

09:50 5/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Κόντρα άνοιξε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος με δηλώσεις του σχετικά με της διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τη για μεγάλες παραχωρήσεις και υποκρισία.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

για το ονοματολογικό δεν έχουν «ναυαγήσει», παρά τις καθυστερήσεις και εκτίμησε πως αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αντελήφθη τις πολιτικές δυσκολίες που συνοδεύουν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία και «αναστοχάστηκε», όμως υπάρχει βούληση για λύση.

«Όπως λέει ο Καβάφης έρχεται η στιγμή που πρέπει κανείς να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι και τότε καταλαβαίνεις τις δυσκολίες. Έχω την αίσθηση ότι η ηγεσία στα Σκόπια τώρα που πρέπει να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και αυτό έπαιξε ένα ρόλο για να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει διευκρινίσεις της ίδιας της συμφωνία, έχω όμως την πεποίθηση ότι αυτά πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η διαπραγμάτευση έχει τα πάνω και τα κάτω της. (…) Ένας διαπραγματευτής πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα και να μην παρασύρεται από τα θέματα που θέτει ο Τύπος ή η αντιπολίτευση προκειμένου να κάνουν εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια. Την ίδια εμπειρία συλλέγει και η ηγεσία της γειτονικής χώρας» είπε και πρόσθεσε πως πέντε ή δέκα ημέρες δεν κάνουν τη διαφορά. Ερωτηθείς σχετικά με το συλλαλητήριο στα Σκόπια εκτίμησε ότι βασικός στόχος του ήταν η βασική κυβερνητική πολιτική.

«Ελπίζω πως θα έχουμε τελικά αυτή τη συμφωνία», τόνισε. «Είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο και οι δύο μας θα κερδίσουμε, ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής» είπε.

Τόνισε παράλληλα πως δεν υπήρξε σε κανένα σημείο ανάμeιξη ξένου παράγοντα διότι, όπως εξήγησε, η ελληνική εξωτερική πολιτική εξυπηρετώντας τα εθνικά συμφέροντα κατέληξε ότι επίλυση των ζητημάτων και με την πΓΔΜ και την Αλβανία είναι προς το εθνικό συμφέρον και για αυτό το λόγο ήταν μια εξωτερική πολιτική ενεργητική, δημοκρατική που λάμβανε πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε πως ήταν κέρδος και για τις δυο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι έγινε σαφές πως το μέλλον περιλαμβάνει κοινά συμφέροντα «αρκεί να λύσουμε το ονοματολογικό και τα παράγωγα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό» τόνισε ενώ αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το όνομα λέγοντας πως ό,τι συμφωνηθεί θα το ανακοινώσουν οι δύο πρωθυπουργοί.

Σκληρή ήταν η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και ειδικά στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως το 2006 η Αθήνα είχε αποδεχτεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» και μάλιστα χωρίς erga omnes, δηλαδή με διατήρηση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Τόνισε πως δεν θα ανεχτεί προσωπικές επιθέσεις από δήθεν «Μακεδονομάχους» και εάν χρειαστεί θα αποκαλύψει στην Βουλή έγγραφα που θα εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κάλεσε τη ΝΔ να αποκαλύψει τις προτάσεις που είχε καταθέσει στις περιόδους διακυβέρνησής της. «Αν έχει τα κότσια» ας δημοσιοποιήσει τα ονόματα, είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι πρακτικά τηρούνται σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

«Συνιστώ να μην προκληθώ […] Να [μην] παρουσιάζονται σαν να μην έχουν παρελθόν και να μην έχουν διαπραγματευτεί», είπε αιχμηρά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Υποστήριξε πως η πρόταση για το «Μακεδονία Σκόπια» τέθηκε επί τάπητος από το 1996 και σε κάποιο σημείο απορρίφθηκε από τα Σκόπια.

Ερωτηθείς αναφορικά με άρθρο του καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ Γ. Μπαμπινιώτη περί μη αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σημείωσε πως η γλώσσα της γείτονος υπάρχει κατοχυρωμένη από τότε στα πινάκια του Οργανισμού ως μια εκ των επίσημων γλωσσών της Γιουγκοσλαβίας και κατά συνέπεια του διάδοχου κράτους και πως αυτή ήταν και η επίσημη απάντηση, όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, που έλαβε η Ελλάδα από τον ΟΗΕ όταν έθεσε θέμα για πρώτη φορά το 2010.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών αυτή τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν τα ονόματα Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija ενώ το Vardarska Makedonija το απορρίπτουν εξαρχής τα Σκόπια. Στην επιλογή του ονόματος σε αυτή τη φάση είναι οι πολίτες της ΠΓΔΜ που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για το όνομα της χώρας τους είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα Σκόπια που ως κράτος θα φέρει σε μια σύνθετη ονομασία τη λέξη «Μακεδονία» και της Μακεδονία της αρχαιότητας της κληρονομιάς της οποίας εμείς είμαστε οι φορείς της.

Σε σχέση με την ονομασία Μακεδονία του Ιλιντεν που εμφανίστηκε στην πορεία εξήγησε ότι προέκυψε από τη δυνατότητα που δόθηκε στη γείτονα για πρόταση ονόματος σχετικού με τα εθνοτικά της χαρακτηριστικά. Οπως είπε η πρόταση της σκοπιανής πλευράς για την οποία ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός τα κόμματα, δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά λόγω του ιστορικού της βάρους, ενώ εγκάλεσε τη ΝΔ ότι μιλά για εξωτερική πολιτική κοιτάζοντας όχι το συμφέρον της χώρας, αλλά το εσωτερικό του κόμματος.

Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα από θέση ευθύνης, είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική με τρόπο που δεν έχει σχέση με την ουσία της καλώντας την «αν έχει τα κότσια» να πει τα ονόματα που πρότεινε σε όλες τις διαπραγματεύσεις και ποιο από αυτά θέλει.

Σε σχέση με το προσχέδιο της συμφωνίας είπε πως είναι 20 σελίδων την ώρα που παλαιότερες κυβερνήσεις συνέτασσαν συμφωνίες που δεν ξεπερνούσαν τις δύο σελίδες.

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή αν έρθει συμφωνία με τα Σκόπια.

Απαντώντας στις καταγγελίες του ΥΠΕΞ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε: «Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποταΓια αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς. Όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει«.

Ψεύδεστε @NikosKotzias Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα.
Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό.
Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς @NikosKotzias .

— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) June 4, 2018

Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κατήφορο και κατήγγειλε ότι ο άνθρωπος που «αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’ και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα».

Από την πλευρά του ο Άδωνος Γεωργιάδης έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: «Προοσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει την «Μακεδονική» γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών!Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται».

Προσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει την «Μακεδονική» γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών! Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται https://t.co/pJHk3yj334

Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) June 4, 2018

The post Επίθεση Κοτζιά στη ΝΔ: Είχε δεχτεί όνομα Μακεδονία -Σκληρή απάντηση: Λες ψέματα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα