Bloomberg: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 97% μετά την άνοδο Τσίπρα

20:40 3/10/2018 - Πηγή: Aixmi

Στο σημερινό sell off στο ελληνικό Χρηματιστήριο αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg ερμηνεύοντάς το ως μια υπενθύμιση προς τις ελληνικές τράπεζες ότι πρέπει να έχουν καθαρούς ισολογισμούς.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις ανάγκες τους

για περισσότερα κεφάλαια αλλά δεδομένων των φιλόδοξων στόχων που έχουν θέσει για τη μείωση του “κακών” τους χρεών. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Το μέγεθος αυτό ισούται περίπου με το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και την αντιπαράθεση με τους πιστωτές, τον Ιανουάριο του 2015, οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 97%, οδηγώντας τη χώρα σε σύγκρουση με τους πιστωτές, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Blooomberg, οι τέσσερις τράπεζες, Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Eurobank Ergasias SA και Alpha Bank AE, καθώς και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για τους στόχους που υποβλήθηκαν πρόσφατα. Εκπρόσωποι από αυτές τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν, προσθέτει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με τις 4 τράπεζες για τους νέους στόχους. Βάσει των προτεινόμενων σχεδίων, οι τέσσερις τράπεζες θα υποχρεωθούν να μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών στο 5%-21% από το 40% που είναι σήμερα. Η Πειραιώς, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό “κακών” δανείων στο 54.7%, θα το περιορίσει στο 21% μέχρι το 2021.Οι μειώσεις θα επιτευχθούν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, τονίζει μία εκ των πηγών ενώ οι τράπεζες περιμένουν ότι περίπου το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών σε υποθηκευμένα ακίνητα.
Η αποτυχία συμμόρφωσης με αυτούς τους στόχους θα έχουν ως αποτέλεσμα ρυθμιστικές ποινές, μεταξύ αυτών και αιτήματα για αύξηση κεφαλαίων, σημειώνει μεταξύ άλλων το Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg

The post Bloomberg: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 97% μετά την άνοδο Τσίπρα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα