24 ώρες στο αεροπλανοφόρο «Εντερπράϊζ»

05:40 7/4/2012 - Πηγή: Aixmi

Βάση της Σούδας, 27 Μαρτίου – Ηταν 12 το μεσημέρι όταν περνούσα την πύλη της «Αμερικανικής Βοήθειας», του τμήματος των Αμερικανών στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

Ο Πολ Χάρβει, ο εκπρόσωπος Τύπου με περίμενε στην πύλη για να με οδηγήσει στην αίθουσα αναμονής όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί και περίμεναν και οι αλλοι συνάδελφοι.

Απο το ΑΠΕ, το τουρκικό κανάλι NTV, Γερμανικά και Βρετανικά περιοδικά.

Απο το

«Εντερπράϊζ» είχαν στείλει,  για να μας μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο, ένα μικρό μεταγωγικό αεροσκάφος, τύπου Grumman C-2 Greyhound που είχε ανάψει κινητήρες και ήταν έτοιμο, κοντά στον διάδρομο.

Επιβιβαστήκαμε αμέσως, βάζοντας τα κράνη που μας έδωσαν να φορέσουμε, με τις τεράστιες ωτοασπίδες, για να προφυλαχθούμε απο τον απίστευτο θόρυβο των μηχανών.

Μετά από μία ώρα πτήση, κάπου μεταξύ Μάλτας και Κρήτης ήμασταν έτοιμοι για προσνήωση στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου.

Οι πιλότοι μας είχαν προειδοποιήσει ότι η προσέγγιση θα ήταν πολύ απότομη! Το αεροσκάφος πριν αγγίξει το κατάστρωμα βγάζει στο πίσω μέρος έναν γάντζο. Ο γάντζος αυτός πιάνει τα συρματόσχοινα που είναι τοποθετημένα στον διάδρομο προσνήωσης, για να βοηθήσουν το αεροσκάφος να σταματήσει. Οσες φορες και αν το κάνεις, νιώθεις ότι σου κόβεται η ανάσα, όταν το αεροσκάφος απο τους 140 κόμβους, απότομα  σταματά στο μηδέν, μόλις πιάσει τον γάντζο. Μ’ αυτόν τον τρόπο σταματούν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη στον διάδρομο του αεροπλανοφορου.

Αντίθετα, οι απονηώσεις γίνονται με τη βοηθεια μηχανισμου ατμοκαταπέλτη, που εκτινάσσει τα αεροσκάφη δίδοντάς τους ταχύτητα απονήωσης όμοια με εκείνη αν τροχοδρομούσε σε κανονικό αεροδρόμιο.

Στο κατάστρωμα, όλα ήταν στο κόκκινο! Μαχητικά, έρχονταν απο ασκήσεις, εκείνη την ώρα και το βοηθητικό προσωπικό των διαφόρων ειδικότητων, έτρεχε πάνω κάτω. Εμοιαζε σαν εμπόλεμο περιβάλλον. Οταν κατεβήκαμε μας περίμεναν οι αξιωματικοί του Γραφείου Τύπου για να μας οδηγήσουν δύο πατώματα κάτω, στο μικρό γραφείο του πλοίου, που χρησιμοποιείται και για στούντιο τηλεοπτικών εκπομπών καναλιού του «Εντερπράϊζ».

Εκει μας έγινε η πρώτη ενημέρωση για το πρόγραμμά μας, που θα διαρκούσε 24 ώρες και ήταν γεμάτο. Για το επόμενο 24ωρο θα ανεβοκατεβαίναμε συνεχώς τους 11 ορόφους και θα διασχίζαμε πολλές φορές τους μικρούς διαδρόμους του μήκους 342 μ. πλοίου.

Πριν ξεκινήσουμε τη δουλειά, μας οδήγησαν στα δωμάτιά μας. Τέσσερις τρίκλινες κουκέτες, προς απογόητευση των περισσοτέρων που πίστευαν πως θα μέναμε VIP σε δίκλινη καμπίνα..

Το “Εντερπράϊζ” ήταν το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των Ηνωμενων Πολιτιειών και έχει γράψει τη δική του ιστορία. Καθελκύστηκε το 1961 επί Προεδρίας Τζων Κέννεντι, κι έλαβε μέρος στην κρίση της Κούβας, τον Πόλεμο του Βιετνάμ, τους δυο πολέμους στον Περσικό, και στην Σομαλια.

Το αεροπλανοφόρο ήταν νότια της Πελοποννήσου. Είχε αποπλεύσει στις 11 Μαρτίου από τον ναύσταθμο στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια για την τελευταία του αποστολή, πριν αποσυρθεί. Για τους επόμενους

Keywords
Τυχαία Θέματα