Τουρκία: Η αποχώρηση των ανταρτών του PKK θα αρχίσει στις 5 Μαΐου

16:27 25/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Την 8η Μάιου θα ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών του ΡΚΚ από τα εδάφη της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα στο Βόρειο Ιράκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Μουράτ Καράγιλαν, από τις ηγετικές μορφές του ΡΚΚ.

Νωρίτερα, ένα πρακτορείο ειδήσεων που διατηρεί σχέσεις με την οργάνωση είχε μεταδώσει επικαλούμενο ανακοίνωση του PKK ότι η αποχώρηση θα αρχίσει την 5η Μαΐου.
Ο
Καράγιλαν είπε πως το ΡΚΚ θέτει έξι σημεία για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας αυτής. Τα σημεία αυτά είναι η αποχώρηση των ανταρτών, η έναρξη της αποχώρησης την 8η Μαΐου και η ολοκλήρωσή της «το συντομότερο», η έλευση των ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ και η συμβολή της τοπικής κυβέρνησης, η αποχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από επιθέσεις κατά τη διαδικασία της αποχώρησης, η αποχή των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας από στρατιωτικές δραστηριότητες «στο Κουρδιστάν» και τέλος η παρακολούθηση της διαδικασίας εκ μέρους ανεξάρτητων παρατηρητών.

Σύμφωνα με τον Καράγιλαν, η όλη διαδικασία ομαλοποίησης συνίσταται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι η αποχώρηση, η δεύτερη εκείνη κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε αναγκαία βήματα για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος, όπως η ψήφιση νέου δημοκρατικού συντάγματος και νομοθετικών ρυθμίσεων ενώ η τρίτη, η οποία ονομάζεται από πλευράς του ΡΚΚ ως «εξομάλυνση», περιλαμβάνει την αποφυλάκιση στελεχών του ΡΚΚ, περιλαμβανομένου και του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η τελική εγκατάλειψη των όπλων είναι —σύμφωνα με το ΡΚΚ— συνάρτηση της τρίτης αυτής φάσης, αφού ο Καράγιλαν είπε πως «παράλληλα με την απελευθέρωση όλων, περιλαμβανομένου και του Οτζαλάν στην πράξη, θα τεθεί θέμα ολικής εγκατάλειψης των όπλων και αφοπλισμού των ανταρτών».

Ο Καράγιλαν είπε πως «το γεγονός ότι έχει μισανοίξει η πόρτα της αντικατάστασης των όπλων από τη δημοκρατική πολιτική είναι κάτι που συνέβη χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, καθώς και στον τεσσαρακονταετή αγώνα που έδωσε ο λαός μας με μεγάλες θυσίες και καταβάλλοντας βαρύ αντίτιμο».
Keywords
Τυχαία Θέματα