Πορτογαλία: Η 39η επέτειος από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων

16:08 25/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Η συμπλήρωση 39 χρόνων στην Πορτογαλία από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, που ανέτρεψε μια στρατιωτική δικτατορία η οποία κυβερνούσε επί τέσσερις δεκαετίες, σημαδεύτηκε σήμερα από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, συνδικάτων και στρατιωτικών οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στην ανατροπή της δικτατορίας εναντίον της κυβέρνησης ότι παραβιάζει την ιστορική της κληρονομιά με τις πολιτικές λιτότητας τις οποίες εφαρμόζει.
Κόμματα της πορτογαλικής αριστεράς κάλεσαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές
και να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση των όρων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της χώρας από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην ειδική συνεδρίαση της βουλής για την επέτειο.
Στο πλαίσιο της σύμβασης για τον δανεισμό 78 δισεκατ. ευρώ από την Τρόικα το 2011, η Λισαβόνα κλήθηκε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να αυξήσει τους φόρους και να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι το πρόγραμμα αυτό έκανε φτωχότερη την Πορτογαλία, καθώς η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον φέτος, ενώ η ανεργία ήδη πλησιάζει το 18%, επίπεδο-ρεκόρ.
Καταγράφεται μια «κόπωση από τη λιτότητα» μεταξύ των Πορτογάλων, ανέφερε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας στην ομιλία του στη βουλή, στην οποία κάλεσε να γίνει μια «ήρεμη και αντικειμενική» αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μνημονίου.
Ιστορικοί ηγέτες των Σοσιαλιστών, όπως ο πρώην πρόεδρος Μάριο Σοάρες και ο ποιητής Μανουέλ Αλέγκρε, απείχαν από την συνεδρίαση της βουλής, ενώ βετεράνοι της επανάστασης έλαβαν μέρος σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τραγουδώντας το Grandola Vila Morena, ένα τραγούδι-σύμβολο της επανάστασης που έχουν υιοθετήσει έκτοτε κινήματα διαμαρτυρίας. Το απόγευμα προγραμματίζεται να γίνουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.
Στην επανάσταση του 1974 μια ομάδα αριστερών αξιωματικών προχώρησε σε πραξικόπημα εναντίον της δικτατορίας του Αντόνιο Σαλαζάρ, που νεμόταν την εξουσία από το 1933.

Η επανάσταση στην οποία έλαβαν μέρος χιλιάδες πολίτες οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Πορτογαλία.
Οι αξιωματικοί που συμμετείχαν σε εκείνο το κίνημα απείχαν από τις επίσημες εορταστικές τελετές κι ο Σοάρες εξήγησε ότι αποφάσισε να μην πάει στη βουλή για την εορταστική συνεδρίασή της «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους απόστρατους αξιωματικούς», είπαν συνεργάτες του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η πολιτική γραμμή που ακολουθείται από την πολιτική εξουσία δεν αντανακλά πλέον το δημοκρατικό πολίτευμα που κληρονόμησε η 25η Απριλίου», ανέφερε η διεύθυνση της Ένωσης της 25ης Απριλίου, στην οποία ανήκουν οι βετεράνοι που είχαν συμμετάσχει στο στρατιωτικό κίνημα του 1974.
Η σημερινή πολιτική εξουσία που κυβερνά την Πορτογαλία διαμορφώνει έναν άλλο πολιτικό κύκλο, ο οποίος αντιβαίνει στην 25η Απριλίου, τα ιδανικά της και τις αξίες της», πρόσθεσαν οι στρατιωτικοί, τονίζοντας την «βαθιά διαφωνία τους με πρακτικές όπως αυτές της κυβέρνησής μας», αλλά και δηλώνοντας ότι θα επιδιώξει «με αποφασιστικότητα να ανακτήσουμε» το πνεύμα της επανάστασης.
Η CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας κάλεσε επίσης σε μια συγκέντρωση στη Λισαβόνα με γαρύφαλλα στα χέρια —σύμβολο της ειρηνικής επανάστασης του 1974— για την προάσπιση «της ελπίδας σε μια χώρα ανεπτυγμένη, δημοκρατική, δίκαιη και κυρίαρχη». Η CGTP πρόσθεσε ότι θέλει να πει «όχι στη λιτότητα, στο πρόγραμμα της Τρόικας (των πιστωτών της Πορτογαλίας) και στις πολιτικές της δεξιάς», ζητώντας «πολιτική αλλαγή και αλλαγή κυβέρνησης».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα