Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ καταδικάζουν το δημοψήφισμα στη Συρία

14:15 27/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κυρίως της Γαλλίας και της Βρετανίας καταδίκασαν σήμερα στις Βρυξέλλες το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στη Συρία για το νέο Σύνταγμα
της χώρας, εκτιμώντας ότι δεν έχει καμιά αξιοπιστία καθώς παράλληλα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η βία στη χώρα αυτή.

"Όταν βλέπουμε τον πρόεδρο του συριακού κοινοβουλίου να χαμογελά ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα αυτό", αυτό δείχνει "υποκρισία" είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, φθάνοντας στο συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Η χθεσινή ψηφοφορία δεν ξεγέλασε κανέναν", είπε ο Βρετανός Ουίλιαμ Χέιγκ. "Το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ εναντίον των αμάχων, αυτό δεν είναι αξιόπιστο στα μάτια του κόσμου".

Την ίδια ώρα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι η "απαρχή μιας λύσης" διαφαίνεται για την απομάκρυνση των δυτικών δημοσιογράφων που έχουν αποκλειστεί στη Χομς της Συρίας.

"Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είχαμε καμιά λύση. Η κατάσταση στη Χομς είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο απόψε θα έχουμε την απαρχή μιας λύσης", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

"Ελπίζω ότι είμαστε κοντά σε μια λύση", "το θέμα είναι σε εξέλιξη και νομίζω πως η κατάσταση θα απεμπλακεί", τόνισε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σαρκοζί, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που επανεκλεγεί, να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή αυτή συνθήκη, θεωρώντας ότι το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο.

"Μπορεί άνετα κανείς να φανταστεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρώπη, για το ενιαίο νόμισμα, για παράδειγμα, γιατί το θέμα είναι αρκετά σαφές: θέλετε να αλλάξετε το φράγκο με το ευρώ;", εξήγησε ο Σαρκοζί.

"Είτε πρόκειται για μια συνθήκη 200 άρθρων είτε 250 άρθρων, δεν βλέπω για ποιο΄λόγο πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα", πρόσθεσε υποστηρίζοντας την εγκυρότητα αυτής της "δημοσιονομικής συνθήκης", η οποία δεν περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, εγκατάλειψη της κυριαρχίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα