Ψηφίζεται την Τρίτη ο νόμος για το «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφιστεί την Τρίτη το νομοσχέδιο για τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων. Οι περικοπές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής τα μέτρα για το «ψαλίδι» σε μισθούς-συντάξεις και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ την Τετάρτη τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, την επέκταση του ωραρίου κειτουργίας των φαρμακείων και την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της «μετενέργειας», το «πάγωμα» ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Ακόμα, εκκρεμούν οι υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων με πατέντα 6%, τη μείωση της μέγιστης τιμής γενόσημων 15%, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων 15%, την επικαιροποίηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων και τη συνταγογράφηση του φθηνότερου φαρμάκου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την περικοπή του εκλογικού επιδόματος κατά 75%, διαμορφώνοντάς το πλέον στα 500 ευρώ, μείωση κατά 10% της αντιμισθίας δημάρχων, περιφερειαρχών και των υπόλοιπων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προβλέπει ακόμη περικοπές δαπανών 3,2 δισ. ευρώ και αναθεωρεί τον στόχο του ελλείμματος για το 2012 στο 6,7% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 5,4%, που προβλεπόταν αρχικά.

Παράλληλα, αναθεωρείται προς τα κάτω ο στόχος των εσόδων, ενώ μειώνονται σημαντικά και κρατικές δαπάνες.

Τέλος, με ρύθμιση παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που έληγε στις 29 Φεβρουάριου.

Keywords
Τυχαία Θέματα