Ο Στάινμπεκ κέρδισε το 1962 το Νόμπελ Λογοτεχνίας ελλείψει αντιπάλου

16:20 3/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962 ελλείψει αντιπάλου, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της σουηδική εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως η επιτροπή του βραβείου θεώρησε πως δεν υπήρχε εκείνη τη χρονιά κάποιος υποψήφιος που να ξεχωρίζει μέσα σε μια προβληματική δεξαμενή υποψηφίων.
Μεταξύ των τελικών υποψηφίων για το βραβείο ήταν επίσης ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ, η Δανέζα συγγραφέας Κάρελ Μπλίξεν, ο Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ και ο Άγγλος ποιητής Ρόμπερτ Γκρέιβς, αναφέρεται
σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Σβένσκα Νταγκμπλάντετ".
Διαβαθμισμένα ως τώρα έγγραφα της τετραμελούς Επιτροπής Νόμπελ της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία συνέταξε τον προκαταρκτικό κατάλογο των υποψηφίων, δείχνουν πως η επιτροπή συμφώνησε στην επιλογή του Στάινμπεκ -στα έργα του οποίου περιλαμβάνονται τα "Άνθρωποι και Ποντίκια" (1937) και "Τα Σταφύλια της Οργής" (1939)-, όμως μέλη της είχαν επιφυλάξεις.
Οι άλλοι διεκδικητές θεωρήθηκαν πάντως ασθενέστεροι. Η υποψηφιότητα της Μπλίξεν, η οποία είχε γράψει μεταξύ άλλων το "Πέρα από την Αφρική" (1937), εγκαταλείφθηκε αφού η συγγραφέας πέθανε το Σεπτέμβριο. Το γεγονός ότι το βραβείο είχε δοθεί το 1960 στον Γάλλο ποιητή Σεν-Τζον Περς, εξασθένησε τις ελπίδες του Ανούιγ.
Ο Γκρέιβς θεωρούνταν κυρίως ποιητής, παρόλο που είχε γράψει επίσης ιστορικά μυθιστορήματα. Η ποίησή του δεν μπορούσε να συγκριθεί μ' αυτή του Αμερικανού μοντερνιστή ποιητή Έζρα Πάουντ. Εντούτοις η υποστήριξη του Πάουντ στο φασισμό τον απέκλειε από τις υποψηφιότητες, αναφέρει στα σχόλιά του ο Χένρι Όλσον, μέλος της επιτροπής.
Ο μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας, ο Άντερς Όστερλινγκ, έγραψε ότι προτιμούσε τον Στάινμπεκ έναντι του Γκρέιβς αφού ο Αμερικανός συγγραφέας "φαίνεται ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει υποστήριξη χωρίς αντιρρήσεις".
Οι κριτικοί λογοτεχνίας της εποχής -τόσο στη Σουηδία όσο και στις ΗΠΑ- αμφισβήτησαν την απόφαση, υποστηρίζοντας πως τα πρόσφατα έργα του Στάινμπεκ δεν έφθαναν στο ύψος των πρώτων λογοτεχνικών επιτευγμάτων του και ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αιφνιδιαστεί από τη βράβευσή του.
Η Σουηδική Ακαδημία, η οποία επιλέγει τον νομπελίστα της Λογοτεχνίας, διατηρεί για 50 χρόνια απόρρητα τα έγγραφα που αφορούν τις αποφάσεις της.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα