Κίνα: Μόλις η μία στις τρεις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που επιχειρούν στη χώρα, θα έχουν φέτος κέρδη

03:31 31/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Συγκριτικά λίγες είναι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επεκταθεί στην Κίνα και θεωρούν ευνοϊκές τις συνθήκες για αυτές στην δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας μελέτης η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Μόλις ένα 29% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίστηκαν αισιόδοξες για τις πιθανότητές τους να καταγράψουν κέρδη, από 34% την περασμένη χρονιά, αποκαλύπτει η έρευνα που εκπόνησε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος πάνω από 500 επιχειρήσεις-μέλη
του.

Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο επιχειρηματικής εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών εταιρειών που επιχειρούν στην Κίνα από το 2004.
"Τα οικονομικά αποτελέσματα επιδεινώνονται και η προσδοκία κερδοφορίας είναι πλέον στο πιο χαμηλό της επίπεδο", σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αυτού, ο Ντάβιντε Κουτσίνο.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που διενεργήθηκε τον Μάρτιο, το 64% των επιχειρήσεων οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψαν κέρδη το 2012, από ένα 73% το προηγούμενο έτος. Η αύξηση του κόστους εργασίας στην Κίνα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της πτώσης αυτής, είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας, όπως και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

"Τα στοιχεία που δημοσίευσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (της Κίνας) δείχνουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς. Νομίζω ότι κάποιοι εξεπλάγησαν" που η μείωση των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δεν σημειώθηκε "ακόμα γρηγορότερα", σημείωσε ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με έναν πιο σθεναρό ανταγωνισμό και με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, κατά την μελέτη.
Εξάλλου η Κίνα επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση ξένων επιχειρήσεων σε αγορές της στο πλαίσιο ενός κανονιστικού πλαισίου που η ΕΕ κρίνει ότι προβαίνει σε άδικες διακρίσεις, εκτίμησε επίσης ο Κουτσίνο, ο οποίος έκανε λόγο για απολεσθέντα έσοδα ύψους 17,5 δισεκατ. ευρώ εξαιτίας των περιορισμών αυτών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χες ότι αναθεωρεί την εκτίμησή του για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας από 8% σε 7,75% το 2013. Το 2012 η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ήταν η πιο βραδεία των τελευταίων 13 ετών, περιοριζόμενη στο 7,8%. Ειδικοί πρόσφατα εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να επιβραδύνεται στην Κίνα, κάτι που ενίσχυσαν οι ανακοινώσεις του Πεκίνου περί μείωσης των επενδύσεων τον Απρίλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα