Αντιρατσιστικό: Ποιες είναι οι νομικές διαφορές στις προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

03:11 31/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Η πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. διαπνέεται από αέρα ανανέωσης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων (νόμος 927/1979). Παράλληλα, εισάγει νέες ρυθμίσεις, που επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τις οποίες θέτει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία (απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ). Το πράττει όμως με «ηπιότερο» τρόπο από εκείνον που επιχειρήθηκε διά του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, αξιοποιώντας και τις παρατηρήσεις της ΚΕΝΕ που «είδε» στις τελευταίες προβλήματα συνταγματικότητας (π.χ. στην πρόβλεψη ποινικοποίησης του εγκωμιασμού εγκλημάτων γενοκτονίας κ.λπ.). Το
ίδιο πάντως φαίνεται να έπραξαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., αφού δεν επανακατέθεσαν αυτούσιο το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά προχώρησαν σε «λίφτινγκ» των ρυθμίσεών του (π.χ. γίνεται λόγος για εξαίρεση της επιστημονικής έρευνας από το πεδίο εφαρμογής της επίμαχης διάταξης περί εγκωμιασμού).
Ενα «κρας τεστ» ανάμεσα στις δύο προτάσεις νόμων φανερώνει επίσης διαφοροποιήσεις ως προς τις προβλεπόμενες ποινές. Η Ν.Δ. προτείνει βαρύτερες «καμπάνες» για όσους προκαλούν και υποκινούν ρατσιστική βία σε σχέση με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., που με τη σειρά τους αντιμετωπίζουν πιο αυστηρά από τη Ν.Δ. το θέμα της ευθύνης των νομικών προσώπων. Η Ν.Δ. επίσης εξαιρεί από την εφαρμογή του νόμου το κράτος και τα ΝΠΔΔ.
Αναλυτικά οι αντιρατσιστικές διατάξεις προβλέπουν:

● Για όσους προτρέπουν σε πράξεις βίας για λόγους φυλετικής ή εθνικής καταγωγής:

Νόμος 927/1979: Φυλάκιση 2 ετών ή χρηματική ποινή ή και τα δύο

Πρόταση Ν.Δ.: Φυλάκιση 3 μηνών έως 3 ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 ευρώ. Διώκεται η υποκίνηση ή πρόκληση βίας κατά προσώπων και προσθέτει λόγους που σχετίζονται με θρησκεία, χρώμα, γενεαλογικές καταβολές.

Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.: Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 ευρώ. Διώκεται η δημόσια παρότρυνση, πρόκληση ή διέγερση σε βιαιοπραγίες ή μίσος και προσθέτει στους παραπάνω και λόγους που σχετίζονται με γενετήσιο προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.

● Για όσους εκφράζουν ιδέες προσβλητικές κατά προσώπου ή ομάδας, λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής:

Νόμος 927/1979: Φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

Πρόταση Ν.Δ.: Φυλάκιση 3 μηνών έως 3 ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 ευρώ για όποιον αποδοκιμάζει ή υποτιμά τη σοβαρότητα γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Ελληνική Βουλή, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού.

Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.: Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 ευρώ για όποιον εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.
Διαχωρίζει την επιστημονική έρευνα ώστε να μην επιδιώκεται η απαγόρευση ή η ιδεολογική χειραγώγησή της.

● Ευθύνη νομικών προσώπων

Πρόταση Ν.Δ.: Κατά νομικού προσώπου, του οποίου τα φυσικά πρόσωπα που νομίμως το εκπροσωπούν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για παραβάσεις του παρόντος νόμου που τελέστηκαν προς όφελος ή για λογαριασμό του, επιβάλλονται διαζευτικά ή σωρευτικά οι ακόλουθες κυρώσεις με κοινή απόφαση υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών:
~ Πρόστιμο 10.000-100.000 ευρώ.
~ Αποκλεισμός από δημόσιες παροχές πάσης φύσεως, όπως επιχορηγήσεις για διάστημα από 1-6 μήνες.

.

Πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.: Αν κάποια από τις αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου, από φυσικό πρόσωπο που έχει εξουσία εκπροσώπησης ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων ή κατέστησαν δυνατές από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου τέτοιου προσώπου, επιβάλλεται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης:
~ Πρόστιμο 15.000-200.000 ευρώ.
~ Ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας από 1-6 μήνες και
~ Αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις κ.ά. για το ίδιο χρονικό διάστημα.

*Η Ν.Δ εξαιρεί το κράτος, τα ΝΠΔΔ και τα όργανά τους και τους Διεθνείς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου από τις διατάξεις του νόμου

ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα