Η αισιοδοξία να συνοδευτεί από πράξεις

18:49 5/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Η πρόσφατη συμφωνία για τον TAP είναι σαφέστατα μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο. Τοποθετεί για πρώτη φορά την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, αναδεικνύοντας έμπρακτα τη γεωστρατηγική σημασία της. Μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως δημιουργεί σημαντικά οφέλη για την απασχόληση και την ανάπτυξη, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας.
Η εγχώρια αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, επέλεξε να παρουσιάσει την επένδυση περίπου ως εθνική καταστροφή. Oμως, όσο άστοχο είναι το «έθιμο» της υποβάθμισης κάθε θετικής εξέλιξης από την αντιπολίτευση, άλλο τόσο αδικαιολόγητο είναι -στην παρούσα περίπτωση- να καλλιεργείται υπέρμετρη αισιοδοξία.
Παρά τα επιμέρους θετικά βήματα, η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε πολλούς τομείς εμφανίζεται ακόμη να καρκινοβατεί. Στο κρίσιμο πεδίο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής οι επιδόσεις παραμένουν πενιχρές, ενώ κατώτερα των προσδοκιών είναι και τα αποτελέσματα και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν είτε να αναγκάζονται σε φυγή. Τέλος, παρά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, οι μικρότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας.
Ολα αυτά τα προβλήματα έχουν άμεσες συνέπειες στη λειτουργία και την επιβίωση των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην απασχόληση. Και οι θετικές προσδοκίες που δημιουργεί μια μεμονωμένη καλή είδηση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή, δεν αρκούν για να αντιστρέψουν την κατάσταση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει, να εργαστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή μείωση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας και να επιδιώξει τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών ταμείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη της κατασκευής του νέου αγωγού, η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να δίνει μάχη επιβίωσης. Και οι μάχες δεν κερδίζονται μόνο με τις προσδοκίες. Χρειάζονται ταυτόχρονα πράξεις και αποτελέσματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα