Δ. Χριστόφιας: Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και όχι να απειλείται

16:31 23/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Αντί να εκτοξεύονται απειλές ότι θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί, καθώς την ευθύνη για την κρίση δεν τη φέρει ο απλός Έλληνας πολίτης, αλλά το σύστημα που θεοποιεί την αγορά χωρίς να την ελέγχει, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες βράδυ τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αυστρία.
Κατά την άποψή του, ακόμη και χωρίς την Ελλάδα,
υπάρχει μια κρίση στην Ευρωζώνη και καθώς όλοι είναι εκτεθειμένοι στο κοινό νόμισμα αισθάνονται όλοι τις επιπτώσεις της, ενώ ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης οδηγεί στο να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και την ίδια στιγμή η μεσαία τάξη να χάνει το βιοτικό της επίπεδο και οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι.
Θεωρώντας πως η νομισματική ένωση αντικατοπτρίζει το νεοφιλελεύθερο πνεύμα που έχει αποτύχει, ο κ. Χριστόφιας τάσσεται υπέρ μέτρων ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, σημειώνοντας πως με τη λιτότητα αυξάνεται η ανεργία, επέρχεται στασιμότητα στην οικονομία και οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες σηκώνουν το βάρος της κρίσης, και επισημαίνει πως σήμερα υπάρχει και πάλι ανάγκη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, μιας αξίας που, όπως υπογραμμίζει, έχει χαθεί.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Κύπριος Πρόεδρος καταγγέλλει την Τουρκία για "αλαζονεία", ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που επιθυμεί οπωσδήποτε την ένταξη της χώρας και όχι το αντίστροφο και εκτιμά πως αυτή η στάση της Άγκυρας, για την οποία ο ίδιος αναμένει την έντονη αντίδραση της ΕΕ, έχει να κάνει με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Προσθέτει δε, πως αν η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκή χώρα, οι επιδράσεις θα είναι πραγματικά θετικές, αν όμως η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις νέο-οθωμανικές της ιδέες, τότε αυτό δεν είναι θετικό και βέβαια -αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται κατ' αυτό τον τρόπο, δεν θα έχει ούτως ή άλλως την αποδοχή της ΕΕ.
Σε άλλη συνέντευξή του, στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει ότι προτεραιότητα της κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα είναι η κοινωνική συνοχή, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
Keywords
Τυχαία Θέματα