F1 2014: Την Κυριακή ξεκινάει η σεζόν στην Αυστραλία

14:31 11/3/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανοίγει την Κυριακή (08:00 ώρα Ελλάδας) στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης η «αυλαία» της νέας σεζόν στη Φόρμουλα Ένα, με τις σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς να είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει το νέο πρωτάθλημα και οι οποίες προμηνύουν μια εντελώς διαφορετική σεζόν σε σχέση με την περυσινή... ανιαρή χρονιά, όπου η Red Bull και ο Σεμπάστιαν Φέτελ πανηγύρισαν -για τέταρτη διαδοχική φορά- το «νταμπλ» των τίτλων σε οδηγούς και κατασκευαστές. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού αποφάσισε να κάνει
κάποιες αλλαγές στους κανονισμούς, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, αλλά και η κατανάλωση καυσίμου. Η πιο μεγάλη αλλαγή είναι αυτή που ορίζει ότι οι κινητήρες 2,4 λίτρων σε διάταξη V8, τους οποίους έφεραν πέρυσι τα μονοθέσια της Φόρμουλα Ένα, αποτελούν παρελθόν, αντικαθίστανται από φέτος από κινητήρες 1,6 λίτρου σε διάταξη V6 με υπερτροφοδοσία (turbo) και συστήματα ανάκτησης ενέργειας (ERS). Ο ρόλος των τελευταίων είναι πολύ πιο ενισχυμένος φέτος, καθώς, ενώ πέρυσι το σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας (ΚΕRS) έδινε στους οδηγούς επιπλέον 80 ίππους για κάτι περισσότερο από έξι δευτερόλεπτα ανά γύρο, το ERS του 2014 θα δίνει στους «πιλότους» επιπλέον 161 ίππους για 33 δευτερόλεπτα ανά γύρο. Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης να προσέχουν πολύ και την κατανάλωση του μονοθεσίου τους, καθώς, ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχε περιορισμός στα καύσιμα, φέτος θα έχουν μόνο 100 κιλά στο ρεζερβουάρ τους και τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κατά τέτοιο τρόπο, προκειμένου να τους φτάσουν μέχρι τον τερματισμό.

Αυτές οι αλλαγές καταδεικνύουν ότι οι ομάδες ξεκινούν τη χρονιά από την ίδια αφετηρία, μολονότι οι δοκιμές πριν από την έναρξη της σεζόν «αποκάλυψαν» ένα προβάδισμα για τις ομάδες που χρησιμοποιούν μονάδα ισχύος της Μερτσέντες. Η ομώνυμη ομάδα «έγραψε» τα περισσότερα χιλιόμετρα στις δοκιμές (4.972,644), ενώ ακολούθησαν η Γουίλιαμς, η οποία επίσης φέρει μονάδα ισχύος Μερτσέντες, με 4.893,432 χιλιόμετρα και η Φεράρι με 4.488,516. Αντίθετα, η πρωταθλήτρια Red Bull αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με τη μονάδα ισχύος της Ρενό που χρησιμοποιεί, καθώς τα μονοθέσιά της κάλυψαν μόλις 1.705,764 χιλιόμετρα, μένοντας μπροστά μόνο από τη Marussia («φοράει» μονάδα ισχύος Φεράρι) και τη Lotus, η οποία δεν έλαβε μέρος στο πρώτο από τα τρία τετραήμερα δοκιμών ενόψει της νέας σεζόν, στη Χερέθ. Συνολικά, οι ομάδες με μονάδα ισχύος Μερτσέντες κάλυψαν συνολικά 17.994,408 χιλιόμετρα, ακολούθησαν αυτές με Φεράρι (10.213,92), ενώ οι ομάδες με μονάδα ισχύος της Ρενό «έγραψαν» μόλις 8.743,332 χιλιόμετρα στις χειμερινές δοκιμές.

Στον αγωνιστικό τομέα και σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, στο φετινό πρωτάθλημα δεν θα «τρέξει» -μετά από 12 συναπτά έτη- ο Μαρκ Γουέμπερ, καθώς ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο πως αποχωρεί από τη Φόρμουλα Ένα για να ενταχθεί στο δυναμικό της Πόρσε. Τη θέση του Αυστραλού στην πρωταθλήτρια Red Bull πήρε ο συμπατριώτης του, Ντανιέλ Ρικιάρντο, από την Toro Rosso, η οποία επέλεξε να τον αντικαταστήσει με τον Ρώσο Ντανιίλ Κβιάτ. Επίσης, ο Φελίπε Μάσα αποτελεί παρελθόν από τη Φεράρι μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας, καθώς συνεχίζει στη Γουίλιαμς, όπου πήρε τη θέση του Παστόρ Μαλντονάντο. Ο οδηγός από τη Βενεζουέλα «μετακόμισε» στη Λότους για να καλύψει το κενό του Κίμι Ραϊκόνεν, ο οποίος επιστρέφει στη Φεράρι, με την οποία πανηγύρισε το 2007 τον μοναδικό μέχρι σήμερα τίτλο του στους οδηγούς. Ο Σέρχιο Πέρες αποχώρησε από τη ΜακΛάρεν μετά από θητεία ενός έτους και αντικαταστάθηκε από τον Δανό Κέβιν Μάγκνουσεν. Ο Μεξικανός εντάχθηκε στο δυναμικό της Force India, όπου θα έχει «ομόσταυλο» τον Γερμανό Νίκο Χούλκενμπεργκ, ο οποίος επέστρεψε στην ομάδα μετά από ένα χρόνο στη Ζάουμπερ. Μετά τη συμφωνία με Πέρες και Χούλκενμπεργκ, παρελθόν από τη Force India αποτέλεσαν ο Πολ ντι Ρέστα, ο οποίος δεν θα «τρέχει» φέτος στη Φόρμουλα Ένα, και ο Άντριαν Σούτιλ, ο οποίος «μεταπήδησε» στη Ζάουμπερ. Ο Καμούι Κομπαγιάσι επιστρέφει στη Φόρμουλα Ένα με την Caterham, καθώς το 2013 έμεινε εκτός πρωταθλήματος, ενώ θα έχει «ομόσταυλο» τον Σουηδό Μάρκους Έρικσον, με αποτέλεσμα οι (οδηγοί της ομάδας για το 2013) Γκίντο φαν ντερ Γκάρντε και Σαρλ Πικ να χάσουν τις θέσεις τους και να είναι πλέον οδηγοί δοκιμών, ο Ολλανδός στη Ζάουμπερ και ο Γάλλος στη Λότους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κβιάτ, Μάγκνουσεν και Έρικσον θα κάνουν στη σεζόν που αρχίζει σε λίγες ημέρες το ντεμπούτο τους στη Φόρμουλα Ένα, ενώ άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι οδηγός δοκιμών στη Γουίλιαμς είναι η Σούζι Βολφ, η οποία μάλιστα θα λάβει μέρος στο πρώτο μέρος των ελεύθερων δοκιμαστικών σε επιλεγμένους αγώνες. Σε αυτή την περίπτωση η οδηγός από τη Σκοτία, η οποία είναι σύζυγος του εκτελεστικού διευθυντή της ομάδας της Μερτσέντες, Τότο Βολφ, θα γίνει η πρώτη γυναίκα οδηγός που θα μετάσχει στο τριήμερο ενός γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα μετά το 1992 και την Ιταλίδα Τζιοβάνα Αμάτι, η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί για το γκραν πρι της Βραζιλίας.

Τέλος, το καλαντάρι της Φόρμουλα Ένα για το 2014 περιλαμβάνει 19 αγώνες, αριθμός που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην ιστορία του πρωταθλήματος. Η «αυλαία» της σεζόν ανοίγει στις 16 Μαρτίου με το γκραν πρι της Αυστραλίας, ενώ κλείνει στις 23 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι.

Οι κατατάξεις οδηγών και κατασκευαστων στη Φόρμουλα Ένα για το 2013 έχουν ως εξής: ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Red Bull) 397 βαθμοί
2. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Ferrari) 242
3. Μαρκ Γουέμπερ (Αυστραλία/Red Bull) 199
4. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/Mercedes) 189
5. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Lotus) 183
6. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Mercedes) 171
7. Ρομέν Γκροζάν (Γαλλία/Lotus) 132
8. Φελίπε Μάσα (Βραζιλία/Ferrari) 112
9. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 73
10. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Ζάουμπερ) 51
11. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/ΜακΛάρεν) 49
12. Πολ ντι Ρέστα (Βρετανία/Force India) 48
13. Άντριαν Σούτιλ (Γερμανία/Force India) 29
14. Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία/Toro Rosso) 20
15. Ζαν-Ερίκ Βερν (Γαλλία/Toro Rosso) 13
16. Εστέμπαν Γκουτιέρες (Μεξικό/Ζάουμπερ) 6
17. Βαλτέρι Μπότας (Φινλανδία/Γουίλιαμς) 4
18. Παστόρ Μαλντονάντο (Βενεζουέλα/Γουίλιαμς) 1

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. Red Bull-Ρενό 596
2. Mercedes 360
3. Φεράρι 354
4. Lotus-Ρενό 315
5. ΜακΛάρεν-Mercedes 122
6. Force India-Mercedes 77
7. Ζάουμπερ-Φεράρι 57
8. Toro Rosso-Φεράρι 33
9. Γουίλιαμς-Ρενό 5
Keywords
Τυχαία Θέματα