«Βατερλό» στη Φυσική για 80% των υποψηφίων

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Χαμηλές επιδόσεις και σε δύο ακόμη μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά

Της Χαράς Καλημέρη

«Ρεκόρ» αποτυχίας καταγράφεται στο μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης. Η πρώτη εικόνα από τη διόρθωση των γραπτών δείχνει ότι οι οκτώ στους δέκα υποψηφίους έγραψαν κάτω από τη βάση του 10, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο βαθμολογίες γύρω στο 6 με 7(!).

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η

οποία -μετά την εξέταση του μαθήματος της Φυσικής θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης την περασμένη Παρασκευή- εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία ζητούσε «συγγνώμη» από τους υποψηφίους για την επιλογή των θεμάτων λέγοντας ότι απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και διαίσθηση σαν να επρόκειτο για «διαγωνισμό ταλέντων φυσικής». Ακολούθησε «αλαλούμ» επί τριημέρου, με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αρχικώς να ακυρώνει το ερώτημα Γ4 λόγω ελλιπούς διατύπωσης και, στη συνέχεια λόγω του σάλου που ξέσπασε από τους υποψηφίους που κατάφεραν να το απαντήσουν, να ανακοινώνει ότι τελικά θα βαθμολογηθεί κανονικά.

Στοιχεία
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Ελλήνων Φυσικών μετά τη διόρθωση των γραπτών σε τέσσερα βαθμολογικά κέντρα, μόλις το 10% των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης κατέφερε να απαντήσει σωστά το επίμαχο ερώτημα, ενώ το ποσοστό αυτό «πέφτει» στο 7% για τους υποψηφίους της τεχνολογικής. Επίσης, οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν πολύ και στο τέταρτο θέμα (κυρίως στο τέταρτο ερώτημά του, Δ4) το οποίο απάντησε σωστά μόλις το 1% των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης και κανείς της τεχνολογικής.

Συνολικά, από τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, φαίνεται ότι το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από δέκα στο μάθημα της Φυσικής κατεύθυνσης κυμαίνεται μεταξύ 70% - 80%.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σχεδόν κάθε χρόνο οι βαθμολογίες στη Φυσική είναι χαμηλές. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι στο μάθημα αυτό κάτω από τη βάση είχε γράψει το 41,2% των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης, το 46,3% των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος 1) και το 74,1% των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος 2).

Χαμηλότερες, σε σύγκριση με πέρυσι, φαίνεται ότι είναι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων σε ακόμη δύο κρίσιμα μαθήματα, τη Νεοελληνική γλώσσα γενικής παιδείας και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης, ενώ λιγότερα είναι τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν με άριστα. Αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται σε πτώση οι βάσεις εισαγωγής σε τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου, όπως είναι τα Φυσικομαθηματικά, ακόμη όμως και στα περιζήτητα Πολυτεχνικά.

Παρέμβαση
Εν τω μεταξύ, θέση για το σάλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με το χειρισμό του θέματος στο μάθημα της Φυσικής πήρε χθες ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος, ο οποίος επί της θητείας του είχε την ευθύνη της διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«H

Keywords
Τυχαία Θέματα