Το πρόβλημα …και η λύση

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

 

«Είναι μια μονόπλευρη παρουσίαση. Εδώ και χρόνια τα ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων της χώρας: μείωση μισθών, ανεργία, εξαθλίωση, κατάθλιψη, αυτοκτονίες.

Κανένα από αυτά δε δείχνει την παραμικρή συμπόνια με τους αναξιοπαθούντες κατοίκους της αντίπερα όχθης: τις δυο χιλιάδες

περίπου πάμπλουτες οικογένειες, που σύμφωνα με τις στατιστικές διαθέτουν περίπου το 80% του ελληνικού πλούτου. Και μόνο το γερμανικό περιοδικό 'Der Spiegel" τόλμησε τις προάλλες να βάλει το δάκτυλο στον τύπο των ήλων και να αποκαλύψει με πολλά προσωπικά παραδείγματα τα "νέα βάσανα" των πλούσιων: τους φόβους τους ότι θα μπορούσαν να φορολογηθούν, να χρεοκοπήσουν, ή και να απαχθούν από κακοποιούς.

Βάζοντας έτσι τα "γυαλιά" στους Ελληνες ερευνητικούς δημοσιογράφους. Είναι γεγονός ότι οι εφιάλτες των πλούσιων διαφέρουν από εκείνους των φτωχών όπως η μέρα με τη νύχτα (...) Οι μεν φτωχοί νιώθουν να τους πιάνουν μονίμως κορόιδα, οι δε πλούσιοι, ότι πράττουν οικονομικά σωστά, αλλά ηθικά λάθος (...) Ο Καρλ Μαρξ μιλά στο «Κεφάλαιο» για το "έντρομο μάτι του καπιταλιστή" που δεν ησυχάζει ποτέ - ακόμα και όταν τα συνδικάτα είναι μετριοπαθή, το προσωπικό του πειθήνιο, και οι δουλειές του πηγαίνουν πραγματικά ρολόι. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από ψυχοσωματικές ασθένειες, έτσι όπως τις περιέγραψε στο Μεσοπόλεμο ο Βίλχελμ Ράιχ, και οι οποίες παίρνουν ενδημικό χαρακτήρα ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες. Νεότερες έρευνες δείχνουν (...) ότι η συσσώρευση πλούτου δεν μειώνει, αλλά, αντίθετα, αυξάνει την προσωπική δυστυχία. Η απομόνωση που επιφέρει το πολύ χρήμα γεννά, μαζί με αντικοινωνικές συμπεριφορές, και βαριά κατάθλιψη (...) Είναι ο φόβος εκείνων που φοβούνται, ότι οι φτωχοί ετοιμάζονται να τους τα πάρουν όλα. Και ότι μαζί με τα μακαρόνια θα τους φάνε και τη σάλτσα» (στο ΒΗΜΑ).

Και η λύση

«Μία πανάκριβη Rolls-Royce, είναι ένα αυτοκίνητο - σύμβολο για τους ζάπλουτους όλου του κόσμου (...) Η Rolls-Royce, η οποία έχει έδρα τη Βρετανία και ανήκει στη γερμανική BMW, βλέπει τη ζήτηση για τα πολυτελή οχήματά της να αυξάνεται. Εξ ου και θα επεκτείνει το δίκτυο των αντιπροσώπων της από 105 σε 120 διεθνώς, ώστε να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα (...) η ανανεωμένη εκδοχή του σεντάν μοντέλου της Phantom (...) η τιμή του διαμορφώνεται στα 380.000 δολάρια» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

 

Ριζοσπάστης 29/11/2012

Tags: ανεργίαεξαθλίωσηΚατάθλιψηαυτοκτονίες Tweet
Keywords
Τυχαία Θέματα