Τα βάσανα της δημοκρατίας στην εποχή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

Τα βάσανα της δημοκρατίας στην εποχή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Από τα πρυτανικά συμβούλια που δηλώνουν ότι προασπίζονται τις συνταγματικές επιταγές και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τις διαδικασίες καταπάτησής τους, μέχρι τις εφορευτικές επιτροπές και τους «πρόθυμους» πανεπιστημιακούς που υποστηρίζουν με ιδιαίτερο ζήλο τη σωτήρια αποστολή των Συμβουλίων Ιδρύματος, κανένας δεν υποστήριξε με στοιχειώδη επιχειρήματα το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Άλλωστε είναι σαφές, ακόμη και στον πλέον αδαή ότι αυτή η προσομοίωση των εκλογών αποτελεί μία εντελώς αδιαφανή και ευκόλως χειραγωγημένη διαδικασία που δεν μπορεί να ελεγχθεί από την εφορευτική επιτροπή, της οποίας ο αποκλειστικός ρόλος συνίσταται στην διεκπεραίωσή της. Το απόρρητο της ψήφου, η ελευθερία της έκφρασης και η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος εξαρτάται από την πολιτική βούληση, την ηθική ακεραιότητα και την επαγγελματική επάρκεια ατόμων που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σε καιρούς λιγότερο χαλεπούς από τη σημερινή συγκυρία, κανένας πανεπιστημιακός δεν θα υποστήριζε τουλάχιστον δημοσίως έναν τέτοιο ευτελισμό των εκλογικών διαδικασιών και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, ένα πραξικόπημα με μια μετά-μοντέρνα «δημοκρατική» επίφαση, που ως μοναδικό στόχο έχει την επιβολή στα πανεπιστήμια μιας ολιγομελούς ομάδας (πιθανόν με προφανή ιδιοτελή συμφέροντα και αναμφισβήτητα νεοφιλελεύθερη ρητορεία), η οποία με τις υπερεξουσίες που εκ του νόμου διαθέτει, θα υλοποιήσει την πολιτική των μνημονίων στην ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς προφανώς να λογοδοτεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Δυστυχώς ούτε τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον, καθώς οι υποψήφιοι δεν αφιέρωσαν έστω και ελάχιστο από τον «πολύτιμο χρόνο» τους για να μας παραθέσουν τις βασικές θέσεις τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα. Έχει κανείς τη βεβαιότητα ότι όσοι εξ αυτών κατέχουν θέσεις εξουσίας και επιρροής στην τυπική και άτυπη οργανωτική δομή του πανεπιστημίου, σίγουρα δεν θα την χρησιμοποιήσουν για την υλοποίηση του οράματος της «σωτηρίας» του (αντίστοιχου με τη «σωτηρία» της πατρίδας που υλοποιούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις). Υπάρχει η θεσμική διασφάλιση ότι κάθε ταξινομική ψήφος στην ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι απόρροια συναλλαγής ή πειθαναγκασμού του ψηφοφόρου; Εξίσου εκκωφαντική είναι η σιωπή των «πρόθυμων», που ενώ μέχρι προσφάτως υποστήριζαν ότι οι νόμοι 4009/2011 και 4076/2012, θα εξαλείψουν τα φαινόμενα νεποτισμού, ευνοιοκρατίας και κομματικοποίησης στα πανεπιστήμια, τώρα θεωρούν δεδομένη την ηθική ακεραιότητα όλων των συμμετεχόντων στην ηλεκτρονική ψηφοφορία!!!

Τέλος, για όσους καλοπροαίρετους συνάδελφους δεν συμμερίζονταν τις αιτιάσεις μας για τα τεχνικά και ηθικά θέματα που θέτει η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η εξέλιξή της στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου διαπιστώθηκε

Keywords
Τυχαία Θέματα