Τα θέματα Φυσικής Κατεύθυνσης 2012 και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, του Παναγιώτη Μουρούζη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Φέτος έγινε πολύς λόγος για τα θέματα της Φυσικής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η επιτροπή εξετάσεων δέχτηκε ότι το θέμα Γ4 ήταν λάθος διατυπωμένο, με αποτέλεσμα να δώσει οδηγία να μην προσμετρηθεί στη βαθμολογία. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε λογικά και έξω από σκοπιμότητες, αντίθετα λειτουργούμε με περίσσευμα θυμικού,
θα πρέπει να επαναλάβουμε ορισμένα πράγματα, έστω και τετριμμένα, ώστε να μπορέσουμε να συμπλεύσουμε με την κοινή λογική:
1. Ο τίτλος «Πανελλήνιες εξετάσεις» είναι παραπειστικός. Στην πραγματικότητα πρόκειται για «Πανελλήνιους διαγωνισμούς», αφού ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή είναι συγκεκριμένος ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις. Άρα ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων δεν επηρεάζει στο παραμικρό τον αριθμό των εισακτέων. Επομένως οι εκφράσεις «Βόμβα η Φυσική στις πανελλήνιες εξετάσεις» και άλλες παρόμοιες στα πρωτοσέλιδα των ημερών είναι άστοχες και παραπλανητικές.
2. Ο προσανατολισμός όλου του Λυκείου γίνεται με άξονα τις πανελλήνιες εξετάσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των μαθημάτων που δεν εξετάζονται πανελλαδικά αλλά και κεφαλαίων από τα μαθήματα που εξετάζονται και είναι εκτός εξεταστέας ύλης. Π.χ. οι υποψήφιοι εισάγονται στις ανώτατες σχολές χωρίς να γνωρίζουν ηλεκτρισμό, αφού το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν εξετάζεται στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Έτσι όμως υποβαθμίζεται ο ρόλος του Λυκείου και της εκπαίδευσης γενικότερα.
3. Ο κομματισμός και ο λαϊκισμός, καρκινώματα της ελληνικής κοινωνίας, έχουν εισχωρήσει σε όλες τις εκφάνσεις τους, άρα και στο θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων (σωστότερα διαγωνισμών). Έτσι η επιλογή της επιτροπής εξετάσεων γίνεται, κατά κανόνα, με κομματικά κριτήρια, όπως και η κριτική των θεμάτων από τους επιστημονικούς φορείς, ενώ στην κριτική
που ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης βασιλεύει ο λαϊκισμός με το χάιδεμα αυτιών μαθητών και γονέων. Πολλοί φορείς και πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται αυτό το κλίμα και προτείνουν μεταρρυθμίσεις με κατάργηση των Πανελληνίων επικαλούμενοι μάλιστα ψευδώς (ο λαϊκισμός βασίζεται στην άγνοια και το ψέμα) παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παρόλα αυτά το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι το πλέον αδιάβλητο σύστημα που λειτουργεί στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδέχεται πολλές βελτιώσεις.

Επειδή μία καλοπροαίρετη κριτική δεν πρέπει να σταματάει σε διαπιστώσεις, αλλά να προτείνει και λύσεις, θα εκφράσω κάποιες προσωπικές απόψεις που πιστεύω ότι, εάν κάποτε υιοθετηθούν, ίσως να βελτιώσουν την εκπαίδευση στη χώρα μας:
1. Βασική κατεύθυνση μίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης καθιστώντας την πιο ελκυστική και όχι σκουπιδότοπο μαθητών όπως είναι σήμερα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με γενναία χρηματοδότηση, αλλαγή του προγράμματος σπουδ

Keywords
Τυχαία Θέματα