Σύλλογος ΠΕ "Κ.Σωτηρίου": Τα ερωτηματολόγια των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος

Ανακοινώσεις

ΑΠ: 95 Κορωπί 12/3/2013

ΠΡΟΣ : τα μέλη, ΔΟΕ, Υπουργείο Παιδείας, Διεύθυνση ΠΕ Αν. Αττικής,

Σχ. Συμβούλους, Συλλόγους Γονέων

ΘΕΜΑ 1ο : Τα ερωτηματολόγια των σχολείων Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος και πιλοτικών νέων αναλυτικών

προγραμμάτων

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μέσα σε 2 μέρες, μέχρι την Τετάρτη 13 Μαρτίου, πρέπει να συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο που εστάλη στα σχολεία Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος στα πλαίσια έρευνας πεδίου για το Νέο Σχολείο. Το ερωτηματολόγιο αυτό εντάσσεται στα τυπικά πλαίσια αξιολόγησης που απαιτούν όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς η δημιουργία των σχολείων Ε.Α.Ε.Π. έχει στηριχθεί στο ΕΣΠΑ. Η αξιολόγηση έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε.!!! γεγονός που από μόνο του δημιουργεί ερωτήματα για τη χρήση και το ποιοι και με ποιο τρόπο νέμονται τα χρήματα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Βεβαίως ο στόχος δεν είναι η ουσιαστική βελτίωση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μας εμπαίζουν! Θέλουν να νομιμοποιήσουν με τη σφραγίδα εκπαιδευτικών και γονιών τα ΕΑΕΠ και τον τρόπο που αυτά λειτούργησαν. Δεν επιδιώκουν και ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ να καταγραφούν τα προβλήματα που όλος ο κόσμος γνωρίζει (η εντατικοποίηση της εκπαιδευτικής λειτουργίας-ασήκωτη για τις μικρότερες τάξεις, γυμνασιοποίηση και χάος με τα προγράμματα, κατακερματισμός των γνωστικών αντικειμένων, μεγάλες ελλείψεις σε ειδικότητες, οι ελαστικές προσωρινές εργασιακές σχέσεις- όχι μόνιμοι διορισμοί αντίθετα λήξη του προγράμματος… κ.λπ.).

Οι οδηγίες ορίζουν ότι η συμπλήρωση θα γίνει από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, έναν εκπρόσωπο του συλλόγου διδασκόντων(!) και έναν εκπρόσωπο από το σύλλογο γονέων(!). Με ποια διαδικασία θα επιλεχθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς που θα συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια και ποιος ελέγχει ότι είναι εκπρόσωποι;

Στην τακτική Γενική Συνέλευση και στο ΔΣ του συλλόγου μας έχουμε αποφασίσει να μην υπάρξει καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών μελών του συλλόγου σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης (ερωτηματολόγια - σεμινάρια κλπ.) Η λογική που κρύβεται πίσω από τα ερωτηματολόγια υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας, εκπαιδευτικών και γονιών. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε υπεύθυνους προγραμμάτων - ιδιωτικές εταιρείες να «κρίνουν» και να «αξιολογούν» το εκπαιδευτικό μας έργο. Είναι ένα ακόμα στοιχείο από το νέο σχολείο της αγοράς. Αποκαλύπτει τι εννοούν όταν μιλάνε για αξιολόγηση για τη «αύξηση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης»!!!

Καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και γονείς να μη συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια.

Κανένας εκπαιδευτικός να μην αποδεχτεί να χρηστεί «εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών». Καλούμε τους συλλόγους γονέων να μην αποδεχτούν το ρόλο του κομπάρσου σε μια στημένη διαδικασία που τίποτα δε θα δώσει στο σχολείο και στα παιδιά του αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει, συγκαλύπτει και επικροτεί το σημερινό σχολείο με τα τεράστια προβλήματα του και ακυρώνει οποιαδήποτε βελτίωσή του.

Διευκρινίζουμε ότι από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρεωτική συμπλήρωσή του. Θυμίζουμε ότι και στην αξιολόγηση του προγράμματος της παράλληλης στήριξης που έγινε από ιδιωτική εταιρεία η συντριπτική πλειοψηφία των σκολείων δεν απάντησαν στα ερωτηματολόγια.

Παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη για τη μη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Κώστας Τουλγαρίδης

Tags: Σύλλογος ΠΕερωτηματολόγιαενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμααξιολόγησηΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα