Προκήρυξη για την απεργιακή Γεν. Συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

Tweet

Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας, Αυτόνομο μέλος των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων Δ.Ε.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Για την απεργιακή Γεν. Συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

Η ολομέτωπη επίθεση της «συγκυβέρνησης», μετά τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, συνεχίζεται και με τις μετατάξεις χιλιάδων εκπαιδευτικών.

To σχέδιο των μετατάξεων, η βιομηχανία παραγωγής πλεοναζόντων εκπαιδευτικών και η ριζική αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων σε όλο το δημόσιο τομέα στην κατεύθυνση της άρσης της προστασίας της σταθερής και μόνιμης δουλειάς και της οργανικότητας, της επισφάλειας, της εξατομίκευσης και των ελαστικών μορφών εργασίας αποτελούν τον πολιτικό μοχλό για τη διάσπαση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Ιδιαίτερα στο δημόσιο, η επίθεση έχει ενιαίο χαρακτήρα, που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο απολύσεις-διάλυση/ιδιωτικοποίηση-απαξίωση, ξεπούλημα δημόσιων αγαθών (παιδεία, υγεία, ενέργεια, νερό, ασφάλιση, συγκοινωνίες) και κοινωνικών υπηρεσιών.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η επίθεση στους χώρους δουλειάς στη βάση των δεσμεύσεων των μνημονίων και της εφαρμογής των νόμων και μέτρων που προβλέπουν αυτά, αλλά και στα πλαίσια του νέου γύρου αντιλαϊκών μέτρων που θα προωθήσει η κυβέρνηση του κοινωνικού πολέμου Σαμαρά-Βενιζέλου. Θα υπάρξουν νέες αντιδραστικές αλλαγές και προώθηση «μεταρρυθμίσεων» σφαγής για όλους τους εργαζόμενους και κατά συνέπεια τους εκπαιδευτικούς.

Αυτή είναι η εικόνα της πολιτικής που εφαρμόζεται, η πτώχευση δηλαδή όλης της εργαζόμενης πλειοψηφίας και η εμβάθυνση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με σκοπό την αύξηση των κερδών του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, το «νέο λύκειο» δεν είναι παρά ένας μηχανισμός έξωσης της νεολαίας από το σχολείο και πετάγματος της σε σχολές κατάρτισης, προθάλαμους του καιάδα της μαθητείας, της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι τώρα πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αγωνίες όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά και του συνόλου του λαού με βάση τα χαρακτηριστικά της επίθεσης ενάντια στην εργασία, θα υπηρετούν την αναγκαιότητα της σύγκρουσης με τις κεντρικές επιλογές κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή των πολιτικών και κάθε κυβερνητικού σχήματος που επιχειρεί την εφαρμογή τους, διαγραφή του χρέους, κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, εθνικοποιήσεις, σεισάχθεια, εργατικό και λαϊκό έλεγχο, έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

Ο «ρεαλισμός»και η «υπευθυνότητα», που εντάσσονται είτε στη λογική της διαχείρισης είτε στη λογική της άμυνας από συνδικαλιστικές παρατάξεις η και από μεμονωμένα, αρνούνται -σκόπιμα ή όχι- να αποδεχτούν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν περιθώρια μικρών επιμέρους κατακτήσεων, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αντίθετα η επίθεση θα οξύνεται σε έκταση και ένταση.

Δέσμιοι της σταδιολογίας αρνούνται τη βασική διαδικασία της ταξικής πάλης, τη διαμόρφωση της συνείδησης των εργαζόμενων και της συνειδητοποίησης μέσα στο καμίνι των αγώνων, της ανάγκης να μετατραπεί η οργή, η αγανάκτηση και η αγωνία της επιβίωσης όχι σε αναζήτηση ατομικών λύσεων και σε διαχειριστικές αυταπάτες, αλλά σε απόφαση αντίστασης, κλιμάκωσης του αγώνα και εμβάθυνσης των στόχων για την ανατροπή του συστήματος.

Οι στόχοι και οι μορφές πάλης του κινήματος δεν καθορίζονται από τα όρια και τις δυνατότητες παραχωρήσεων του συστήματος ούτε από τα όρια του υποταγμένου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των «όρων και των προϋποθέσεων» που απέκτησαν κι άλλους υποστηρικτές, ούτε από τις διαθέσεις καθενός, αλλά από τις ανάγκες της σύγκρουσης και της πραγματικής ανατροπής.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε πρόγραμμα δράσης για συντονισμένο διακλαδικό αγώνα, στηριγμένο στη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων με:

• Την κήρυξη πενθήμερης απεργιακής κινητοποίησης από τις 16-9, που θα συνοδεύεται από συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις που θα καθοριστούν σε έκτακτη Γ. Σ. πριν την έναρξη της απεργίας.

• Το συντονισμό με ολόκληρο το εκπαιδευτικό και το εργατικό κίνημα συνολικά με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων απεργιακής συμπόρευσης για την εκδήλωση απεργίας διαρκείας με επαναλαμβανόμενες μορφές.

Μιας απεργίας που θα υπερβαίνει τα κλαδικά και θα έχει διακλαδικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά.

• Τη δημιουργία απεργιακών επιτροπών σε κάθε σχολείο που θα συνδέσουν τον αγώνα μας με τους μαθητές, τους εργαζόμενους και την κοινωνία και θα αναπτύξουν τη συλλογικότητα, τη συμμετοχή των συναδέλφων ενάντια στη λογική της εκπροσώπησης, της αδρανοποίησης και της παραίτησης.

• Την τελευταία ημέρα θα ακολουθήσει νέος γύρος Γ.Σ. για την εκτίμηση της απεργιακής πορείας.

Η συνέχιση του απεργιακού αγώνα με επαναλαμβανόμενες μορφές, η έκταση και η ένταση αυτών των μορφών, θα εξαρτηθούν από το βαθμό ανάπτυξης του εργατικού κινήματος, τη δυνατότητα συμπόρευσης και συντονισμού με άλλους κλάδους και την εκφρασμένη θέληση των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις.

Η καθιέρωση της αιρετότητας και της ανακλητότητας των αντιπροσώπων μας θα εξασφαλίσει την δεδηλωμένη θέληση του κλάδου και τον περιορισμό της παραβίασής του από τους περιχαρακωμένους γραφειοκράτες.

Θα αγωνιστούμε για:

- Σταθερή και μόνιμη δουλεία για όλους.

- Δωρεάν και δημόσια κοινωνικά αγαθά(παιδεία, υγεία-κοινωνική πρόνοια, ενέργεια, νερό, συγκοινωνίες).

- Εκπαίδευση και μορφωτική διαδικασία με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας, για να ζήσει ο λαός μια αξιοβίωτη ζωή με την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας και των κλίσεων κάθε μαθητή.

- Ελευθερία, δικαιοσύνη και αληθινή δημοκρατία, ώστε να σκεφτόμαστε, να ζούμε και να καθορίζουμε τις τύχες μας ενάντια στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τον αυταρχισμό και τις επιστρατεύσεις.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Πάτρα, 4-9-2013

Tags: Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα