Ουκρανία: Υποχρεωτική στράτευση αντρών ηλικίας 18 έως 25 ετών

Tweet

Σήμερα τα ξημερώματα ξένοι ανταποκριτές μιλούν για πυροβολισμούς και ανάπτυξη ελικοπτέρων στο Σλαβιάνσκ, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που έχει πέσει στον έλεγχο φιλορώσων ενόπλων. Οι ένοπλοι αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Στο μεταξύ προπαρασκευή για πόλεμο θυμίζει το διάταγμα που υπέγραψε την Πέμπτη ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι Ουκρανοί ηλικίας 18 έως 25 ετών καλούνται να στρατευτούν.

Το
διάταγμα, το οποίο επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση για τους νέους άντρες, υπεγράφη αργά το βράδυ και από το μέτρο εξαιρούνται μόνο άτομα που δικαιούνται να λάβουν αναβολή ή να μην υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.Σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τουρτσίνοφ αναφέρεται ότι η υποχρεωτική στράτευση θεσμοθετείται εκ νέου «δεδομένης της καταρρέουσας κατάστασης στην ανατολή και το νότο τη αυξανόμενη δύναμη των ένοπλων ρωσόφιλων μονάδων και την κατάληψη δημόσιων κυβερνητικών κτηρίων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».Ανταποκριτές εκτιμούν ότι περίπου 130.000 άτομα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αριθμός που μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο με τους εφέδρους. Το μη έλεγχο της Ανατολής παραδέχεται η κυβέρνηση του Κιέβου Στο μεταξύ συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζουν ΗΠΑ και ΕΕ. Οι πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων προχώρησαν σε νέες καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ και άλλες πόλεις, ενώ διεκδικούν διευρυμένη αυτονομία, ομοσπονδιοποίηση της χώρας και δημοψηφίσματα στις 11 Μάη, δηλαδή πριν τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη. Τελευταία εξέλιξη η κατάληψη του κτιρίου της Εισαγγελίας του Ντόνετσκ, όπου κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών οι δυνάμεις ασφαλείας (περίπου 100 αστυνομικοί), που πρόβαλαν αρχικά αντίσταση, τελικά υποχώρησαν. Με αυτή την ανεξέλεγκτη πλέον από την κυβέρνηση του Κιέβου κατάσταση, ο λεγόμενος πρόεδρος της νέας εξουσίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι ουκρανικές αρχές είναι «ανίκανες να επιβάλουν την τάξη» στις ανατολικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων και ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακό συναγερμό «υπό τον κίνδυνο εισβολής» της Ρωσίας με στρατεύματα στην Ουκρανία.Tags: Ουκρανία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα