Μικρή αύξηση στις θέσεις εισακτέων

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ανακοινώθηκε ο αριθμός των θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν 21 Μάη

Eurokinissi

Τον αριθμό εισακτέων για τις φετινές πανελλαδικές
εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 21 Μάη, ανακοίνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας. Στις θέσεις παρατηρείται μικρή αύξηση που έχει να κάνει με την αύξηση θέσεων σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.).

Συγκεκριμένα, σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και εκκλησιαστικές σχολές, για το 2012, θα εισαχθούν συνολικά 76.094 (πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 74.440). Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 44.381 (πέρσι ήταν 41.920) εκ των οποίων οι 6.881 με ειδικές κατηγορίες (πέρσι ήταν 4.175). Από τις παραπάνω θέσεις οι 370 είναι για εκκλησιαστικές σχολές. Στα ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ θα εισαχθούν 31.713 (πέρσι ήταν 32.520) εκ των οποίων οι 5.243 με ειδικές κατηγορίες (πέρσι ήταν 3.865). Οι θέσεις για τις στρατιωτικές σχολές, σχολές της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, του εμπορικού ναυτικού και των ανώτερων τουριστικών σχολών θα ανακοινωθούν.

Οπως ήδη αναφέραμε, η αύξηση στις θέσεις των εισακτέων οφείλεται στις ειδικές κατηγορίες. Φέτος, οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.) αντιστοιχούν στο 15,9% του συνόλου, ενώ πέρσι ήταν το 10,8%. Τα επιπλέον κριτήρια για τους πολύτεκνους και τρίτεκνους ισχύουν αναδρομικά για τους αποφοίτους του 2011, που ταλαιπωρήθηκαν πέρσι, αφού έμειναν εκτός, άλλαξαν σχολές κ.ά. Για τους υποψηφίους αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού, ενώ μπορούν να διεκδικήσουν θέση και με το 10%, ξανακαταθέτοντας μηχανογραφικό.

Το ποσοστό του 10% για τις θέσεις αφορά υποψηφίους που δε συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές, αλλά συμμετείχαν στις περσινές και τις προπέρσινες εξετάσεις. Το 90% των θέσεων σε πανεπιστήμια και το 69% στα ΤΕΙ αφορούν τους μαθητές της Γ\' Λυκείου των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), των ΕΠΑΛ (Ομάδα Β\') και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές. Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ αφορούν τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α\'). Εκτός του αριθμού εισακτέων υπάρχουν θέσεις για αθλητές με διακρίσεις, παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού κ.ά.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως «ο αριθμός εισακτέων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ». Η παρατήρηση αυτή ακούγεται μάλλον ειρωνική την ίδια στιγμή που για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μετά τον Ιούλη, η σίτιση και η στέγαση είναι στον αέρα κ.ά.

Επισημαίνουμε ότι 14 από τα 24 τμήματα ΤΕΙ, που πέρσι δε δέχτηκαν υποψήφιους, φέτος «επανεμφανίζονται» στις λίστες με τους αριθμούς εισακτέων. Εισακτέους θα δεχτεί και η Κοινωνική Θεολογία.

Το υπουργείο
Keywords
Τυχαία Θέματα