Μερικές παρατηρήσεις για το Νέο Λύκειο, του Μιχάλη Πετρόπουλου

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ…
Του Μιχάλη Πετρόπουλου
Οι επί μακρόν συζητήσεις για το νέο(;) Λύκειο, κουραστικές λόγω της διάρκειάς τους και της άκρως αντιπαιδαγωγικής νοοτροπίας των κύριων συζητητών, φαίνεται πως φθάνουν στο τέλος τους.
Επιτέλους, οι φωστήρες μας κατέληξαν σε ένα «πρόγραμμα» σπουδών, για τα ελληνόπουλα του μέλλοντος. Κατά την πάγια συνήθεια των πολιτικών μας, πρώτα μαθαίνουμε από τις εφημερίδες τί θα εφαρμοστεί και μετά ενημερωνόμαστε επισήμως (Ελλάς το μεγαλείο σου…). Από τον κανόνα δεν εξαιρείται ούτε ο νυν υπουργός Παιδείας, που, απ΄ ότι φαίνεται, έμαθε
γρήγορα τα πολιτικά παιχνίδια και ξέχασε τις κυριακάτικες επιφυλλίδες του…
Μέσω του φιλόξενου alfavita μάθαμε για τα μελλούμενο, μέσω αναπαραγωγής από το Βήμαonline (κοίτα περίεργη σύμπτωση… με τις επιφυλλίδες).
Με βάση το κείμενο που διαβάσαμε, μας προέκυψαν κάποιες απορίες:
1. Η κλασική απορία: γιατί τέτοια εμμονή, η πρώτη ασχολία του εκάστοτε υπουργού παιδείας με το εξεταστικό σύστημα; Λειτουργούν σωστά και κατά το επιθυμητό τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, που το μόνο που απομένει είναι το Λύκειο; Όταν θέλεις να αλλάξεις κάτι που μπάζει από παντού, ξεκινάς από τη βάση ή από την κορυφή; Νομίζω ότι, δε χρειάζεται απάντηση αλλά απλή λογική…
2. Ποια θα είναι η αποσύνδεση του Λυκείου από τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όταν:
a. οι μαθητές θα εξετάζονται κατ’ επανάληψη, εντός του σχολείου, σε πανελλαδικό επίπεδο,
b. η βαθμολογία του σχολείου θα παίζει ρόλο
για την εισαγωγή στα ανώτατα ιδρύματα;
3. Πόσο, πια, θα μεγαλώσει η ψαλίδα μεταξύ των απόρων μαθητών και των «αστέρων» της οικονομικής άνεσης; Και εξηγούμαστε:
a. Από πού προκύπτει το γελοίο συμπέρασμα ότι θα περιοριστούν τα φροντιστήρια; Τώρα είναι που θα οργιάσουν. Η εξήγηση είναι απλή: πόσο καλό μάθημα να κάνει αυτός ο υποτιμημένος ήρωας –ο καθηγητής- μέσα στην τάξη, όταν έχει απέναντί του 25 με 30 παιδιά με τρομακτικές αποκλίσεις δυνατοτήτων, σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό κλπ);
b. Πώς θα εξασφαλιστεί ότι οι «μεγαλοιδιαιτεράδες» δεν θα αρχίσουν τα εκβιαστικά διλήμματα; Πιστεύω ότι είμαι εύκολα κατανοητός…
c. Ο αποτυχών υποψήφιος, που έχει τελειώσει το σχολείο, πού θα προετοιμάζεται για επαναληπτικές εξετάσεις;
d. Τα παιδιά της επαρχίας πού θα δίνουν εξετάσεις; Με ποιους επιτηρητές; Είναι ισότιμη μεταχείριση ο ένας να δίνει στην πόλη του και ο άλλος εκτός έδρας. Και το λέμε αυτό, διότι δεν μπορεί να δίνεις με σύστημα πολλαπλής επιλογής, μαζί με τους δέκα-δώδεκα συμμαθητές σου στο σχολείο σου. Το αδιάβλητο αρχίζει να πηγαίνει περίπατο.
4. Γιατί τέτοια εμμονή με τις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής;
a. Οι έλληνες μαθητές το έχουν, κυριολεκτικά, ξεφτιλίσει. Η αντιγραφή στις εξετάσεις «πάει σύννεφο». Η νοηματική γλώσσα μεταξύ των μαθητών έχει φθάσει σε άλλα επίπεδα… Απόδειξη η πληθώρα των γραπτών που είναι του μηδενός στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο θέμα αλλά στο πρώτο
Keywords
Τυχαία Θέματα