Κριμαία: Πάνω από 95% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Tweet

Για ποσοστά της τάξης του 95,5% υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα έκαναν λόγο, λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Κυριακής, οι αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Στις 20.00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων είχαν μεταδώσει εκτίμηση για ποσοστά της τάξης

του 93% υπέρ της ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Μιχαήλ Μαλίσεφ, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι η επίσημη συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνολικού αριθμού των πολιτών της Κριμαίας.

Ο κ. Μαλίσεφ σημείωσε ότι η επιτροπή δεν δέχθηκε «κανένα παράπονο» για παρατυπίες κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Επιστρέφουμε στην πατρίδα. Η Κριμαία πηγαίνει στη Ρωσία», δήλωσε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Λένιν της Συμφερούπολης ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σέργκι Αξιόνοφ, πριν τραγουδήσει μαζί με το πλήθος τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η Κριμαία θα ζητήσει αύριο επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία: «Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Απορρίπτουν το αποτέλεσμα οι ΗΠΑ Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα του και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο", αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα. "Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί", δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

Tags: Ουκρανία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα