Κριμαία: Σαρωτικό «ναι»

Την ένωση με τη Ρωσία ζήτησε και επίσημα σήμερα το κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετά το συντριπτικό 97% στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα, ενώ οι ΥΠΕΞ των «28» συναντώνται στις Βρυξέλλες προκειμένου

να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει στο παράνομο «αποκαλούμενο δημοψήφισμα» στην Κριμαία, δήλωσε η Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κατά τηνάφιξή της στις Βρυξέλλες.

Τα ρωσικά ΜΜΕ χαιρετίζουν σχεδόν όλα την επιλογή των κατοίκων της Κριμαίας να αποσχισθούν από την Ουκρανία και να ενωθούν με τη Ρωσία. «Δόξα στην Κριμαία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Κομερσάντ». Μόνο η «Νόβαγια Γκαζέτα» προτίμησε να καλύψει τις διαδηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα κατά της προσάρτησης.

Στο Ντονέτσκ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σημειώθηκαν φιλορωσικές συγκεντρώσεις με διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το κτίριο της εισαγγελίας φωνάζοντας «το Ντονέτσκ είναι ρωσική πόλη».

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην Κριμαία, την χερσόνησο που ψήφισε χθες υπέρ της ένωσής της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ιγκορ Τενιούκ.

Η Μόσχα πρότεινε σήμερα τη συγκρότηση διεθνούς «ομάδας επαφής», που θα αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά έθεσε όρους οι οποίοι, σύμφωνα με το Ρόιτερς, είναι σχεδόν απίθανο να γίνουν αποδεκτοί από τη Δύση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα καταβάλει υψηλό τίμημα για τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» ενέργειές της.

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της Κριμαίας και των κατοίκων της μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής εξέφρασε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Ελένα Κοντράτοβα ο επίκουρος καθηγητής της Ελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο της Συμφερόπολης, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Κοντράτοβα, ο αναπληρωτής του προέδρου του εθνικού κοινοβουλίου των Τατάρων της Κριμίας Ναριμάν Τζελάλοφ, τόνισε ότι είχαν ταχθεί εναντίον του δημοψηφισματος καθώς δεν είναι νόμιμο, αφού σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος της Ουκρανίας, οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, πρέπει να επιλύεται με πανουκρανικό δημοψήφισμα και όχι με περιφερειακό και επειδή δεν υπάρχει νομοθετική τεκμηρίωση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Τα ερωτήματα που τέθηκαν στο δημοψήφισμα δεν είναι εκείνα, για τα οποία θα μπορούσαν να ψηφίσουν οι Τατάροι της Κριμαίας. Αυτό θα ήταν η παραμονή της Κριμαίας στα πλαίσια της Ουκρανίας, με τη δυνατότητα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής. Κάτι τέτοιο δεν ετέθη στο δημοψήφισμα και ως εκ τούτου δεν είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την άποψη μας. Επίσης, θεωρούμε πως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δηλαδή η διακρίβωση της βούλησης των κατοίκων της Κριμαίας, σε συνθήκες όπου τα εδάφη της Κριμαίας βρίσκονται υπό κατοχή των 30.000 Ρώσων στρατιωτών είναι αμφιλεγόμενο υπό την οπτική γωνία της ελευθερίας» συμπλήρωσε ο κ. Τζελάλοφ.

Στην Ανατολή Ουκρανία οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοουκρανών πολιτών γίνονται όλο και πιο βίαιες με το Κρεμλίνο να δείχνει ως υποκινητές της βίας το Κίεβο και την επίσημη Ουκρανική κυβέρνηση να ανταποδίδει τις κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία και κάλεσε τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την χερσόνησο της Ουκρανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα