Κον Μπεντίτ σε Βαρουφάκη: Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών;

«Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στην οποία ο Γαλλογερμανός ακτιβιστής και πολιτικός Nτανιέλ Κον Μπεντίτ και ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Οι δύο άνδρες τα βρήκαν όσον αφορά το ζήτημα οικοδόμησης των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», όπως και στο ζήτημα της λιτότητας που δεν έχει αποτελέσματα
Ο Κον Μπεντίτ, όμως εξέφρασε την άποψη ότι

η υιοθέτηση μερικών βασικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση θα χαλαρώσει την πίεση που ασκεί το μνημόνιο.

Τα πνεύματα όμως οξύνθηκαν όταν θίχτηκε το θέμα του συμβιβασμού. «Δεν είμαστε πια ένα κυρίαρχο έθνος» σχολίασε ο Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μπαίνει «σε έναν μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας». Το ύφος του όμως φαίνεται να ενόχλησε τον Κον Μπεντίτ ο οποίος του είπε σε ένονο ύφος: «Ξέρεις γιατί δεν έμεινες υπουργός Οικονομικών; Γιατί νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Στην πολιτική πρέπει να δέχεσαι τον συμβιβασμό».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιπλέον, στην ομιλία του ανέφερεμεταξύ άλλων ότι επί πέντε μήνες στις συσκέψεις του Eurogroup, έζησε μια «πλήρη άρνηση της δημοκρατίας» και χαρακτήρισε «θολό» και χωρίς νομικό καθεστώς το Eurogroup, το οποίο, όπως είπε, «δεν έχει κανέναν γραπτό κανόνα, καμία απόδοση ευθυνών, για να αντιληφθούν οι πολίτες τι λέγεται στο όνομα των λαών, κανένα σεβασμό στη δημοκρατία.
Έτσι λειτουργεί ο θεσμός που αποφασίζει για σας και για μένα, για τα παιδιά μας. Αυτή είναι η Ευρώπη για την οποία εργάστηκαν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ” Εστέν, ο Κολ, ο Μιτεράν;» σχολίασε καταληκτικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Tags: le mondeΓιάνης ΒαρουφάκηςΝτανιέλ Κον Μπεντίτ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα